Oväntat få fjällräddningar trots coronainvasion

De svenska turisterna invaderade fjällvärlden under sommaren. Antalet fjällräddningar ökade – men bara måttligt. Coronapandemin innebär nya utmaningar för fjällräddarna, som nu vädjar om försiktighet under hösten.

"Besökarna har skött sig bra i sommar", säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation. Arkivbild.

"Besökarna har skött sig bra i sommar", säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation. Arkivbild.

Foto: Helena Larsson / TT

Miljö2020-10-05 20:25

Mellan den första juni och sista september inträffade totalt 166 fjällräddningar, vilket är 26 fler jämfört med samma period förra året.

Fjällräddarna i Jämtland har haft mer att göra med 64 uppdrag, vilket är 21 fler jämfört med förra året. I Norrbotten har antalet uppdrag varit färre jämfört med förra året. 66 insatser, mot 77 under 2019.

– Jag trodde att statistiken skulle vara betydligt värre, med tanke på invasionen av förstagångsbesökare som vi har haft i fjällen. Jag vill ge beröm till våra besökare, de har lyssnat på oss, följt rekommendationerna och sökt information, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation.

Sammanlagt 25 uppdrag gällde sökinsatser efter försvunna personer. 141 var räddningsinsatser, då en person råkat ut för en olycka eller drabbats av en sjukdom.

– Även den mest vana fjällvandraren kan råka ut för skador. Det kan handla om att man stukat foten så att man inte kan ta sig ner själv. Eller drabbats av medicinska sjukdomar, som problem med andningen eller hjärtklappning, säger Svedjesten.

Opålitligt väder

Än är vandringssäsongen i fjällen inte över. Turisterna väntas åter till höstlovet.

– Nu börjar den säsong på året som många anser är den finaste, med alla färger och utan knott och mygg. Många kommer att fjällvandra i oktober och in i november. Så länge det inte kommer för mycket snö.

Det är just det opålitliga vädret som man ska se upp för under hösten.

– Det kan snabbt slå om från en fin höstdag till full vinter med flera decimeter nysnö på bara några timmar, säger Svedjesten.

Höstens skiftande temperaturer innebär ofta dimma, vilket gör det svårt att navigera. Med snö blir framkomligheten sämre, vilket försvårar räddningsinsatserna.

– Är det dimma står helikoptern på plats. Har det dessutom fallit nysnö går det varken att använda fyrhjuling eller skoter. Då är det markbunden personal som måste ta sig fram, vilket tar tid.

Corona en utmaning

Viktigaste råden för hösten? Ta kortare turer och håll koll på väder och vind. Planera för det värsta, gympaskor går bort.

– Ha förstärkningsplagg med er mot regn och blötsnö, framförallt bra på fötterna. Blir man blöt blir man kall och blir man kall utsätter man sig för fara.

I Sverige finns omkring 370 fjällräddare, från Dalarna i söder till Norrbotten i norr – en sträcka längre än Alperna. Årets säsong i rådande pandemi innebär nya utmaningar för fjällräddarna, säger Svedjesten.

– Att hålla avstånden kan komplicera själva omhändertagandet. Vi har helat tiden varit på gästerna att vara ärliga om man känner symptom av covid-19.

Flera insatser har handlat om just det, att hjälpa personer med symptom att ta sig ner från fjällen. Fjällräddarna har därför utrustats med särskilt skyddsutrustning av polisen.

– Som tur är har vi fjällräddare hittills klarat oss relativt bra.

Fjällvärldens höstfärger lockar många turister. Men det är viktigt att förbereda sig på ostabilt väder, uppmanar fjällräddarna.Arkivbild.
Fjällvärldens höstfärger lockar många turister. Men det är viktigt att förbereda sig på ostabilt väder, uppmanar fjällräddarna.Arkivbild.
Fakta: Fjällräddningsinsatser 2020

Antal insatser under 1 juni till 30 september 2020. Inom parantes samma period för 2019.

LänSökinsatser Räddningsinsatser

Norrbotten 5 (8) 61 (69)

Västerbotten 6 (9) 13 (4)

Jämtland 11 (15) 53 (28)

Dalarna 3 (1) 14 (6)

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!