Pandemin försämrade väderprognoserna

Coronapandemin har slagit mot flera håll i samhället – även väderprognoserna. Anledningen är minskad mängd meteorologiska data från flygplan. –Det har påverkat kvaliteten i slutänden, säger Greger Bergman, chef för observationsenheten på SMHI.

På sommaren är det ofta mer ostadigt väder, vilket gör att diskussioner om väderprognoser blommar upp. Arkivbild.

På sommaren är det ofta mer ostadigt väder, vilket gör att diskussioner om väderprognoser blommar upp. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2020-08-16 07:17

Meteorologer inhämtar sin information för väderprognoser från flera källor, däribland satelliter, sjöfart och flygplan.

I månadsskiftet februari/mars i år ställdes väldigt många flygturer in i Europa på grund av coronapandemins utbrott, vilket gjorde att observationerna från flygen sjönk.

I stället fick meteorologiska institut skicka upp fler radiosonder i väderballonger för att samla in data.

– Det kunde till viss del kompensera för flygobservationerna som försvann. Nu har flygen börjat komma i gång mer och mer och vi har avslutat projektet med de extra sonderingarna, men vi är inte alls tillbaka på samma nivå som tidigare, säger Greger Bergman, chef för observationsenheten på SMHI.

Tappet från sjöfart blev mindre än befarat.

Trots bortfallet från flyget samlas det in mycket mer data än för exempelvis 30 år sedan. Sommaren är en period då diskussioner om väderprognoser ofta blommar upp, enligt Greger Bergman.

– Kravbilden ökar hela tiden. Människor vill veta vädret timme för timme där de befinner sig. Men vi får även positiv respons när vi träffar rätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!