Både Köpenhamns stad och danska Gentofte kommun har gett tillstånd för två avloppsföretag att släppa ut kloakvattnet.
"Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder", säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT.
Naturvårdsverket har heller inte blivit underrättat av danska myndigheter om det planerade utsläppet.
Följer frågan
"Det betyder att Danmark måste ha gjort bedömningen att utsläppet inte omfattas av kraven i den så kallade Esbokonventionen", fortsätter Gunvor G Ericson och uppger att regeringen kommer att följa frågan.
Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp som görs.
– Vi har inte haft någon kännedom om det här så vi har inte kunnat ha haft en dialog med Danmark. De har inte kontaktat oss, säger Egon Enocksson, handläggare och kontaktperson för Esbokonventionen vid Naturvårdsverket.
Utsläppet omfattar 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn och sker fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.
Miljöministerm griper in
Beslutet att tillåta utsläppen har alltså fattats på kommunal nivå. Men på lördagskvällen uppmanade Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) kommunerna att stoppa de planerade utsläppen och undersöka om det finns andra möjliga alternativ, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Även kommunpolitiker och länsstyrelsen i Skåne har reagerat kraftigt.
Men enligt miljöförvaltningen i Köpenhamns stad är det bättre att släppa ut avloppsvattnet nu än till hösten.
– Tillståndet beviljas innan badsäsongen börjar. Om vi instruerade Hofor (avloppsföretaget) att vänta till oktober, som föreslagits, kan havstemperaturen bli högre och miljöpåverkan därför större, säger Hans Christian Karsten, biträdande direktör för teknik- och miljöförvaltningen i Köpenhamns stad, till Ritzau.
Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Danmarks miljöminister ett felaktigt namn.