Världens hav har en viktig roll att spela i kampen mot klimatförändringarna. Men de senaste månaderna har något märkligt skett under ytan.
I början av mars blev det plötsligt varmare.
Ovanligt varmt.
I april uppmättes genomsnittstemperaturen 21,1 grader i världshavens ytvatten. Så hög har temperaturen inte varit sedan den amerikanska vädermyndigheten NOAA började med sina mätningar för 40 år sedan.
Normalt sett brukar den globala medeltemperaturen i haven nå sin topp i mars för att sjunka igen i början april. Men den här gången låg ytvattentemperaturen kvar ovanligt högt ovanligt länge och sjönk först nyligen under 21 grader – men är fortfarande högre än vad som någonsin har uppmätts den här tiden på året.
– Kurvan ser lite egendomlig ut, jämfört med hur den brukar se ut. Det brukar peaka och sedan falla av lite mer. Men vad det beror på är för tidigt att spekulera i, säger Magnus Hieronymus, forskningsledare för havsklimat på SMHI, till TT.
Letar förklaringar
Forskare runt om i världen grubblar fortfarande över exakt vad som ligger bakom det nya värmerekordet.
Vissa tror att en möjlig förklaring är att en varmare fas orsakad av El Niño står för dörren i tropiska Stilla havet, flera prognoser pekar mot att det mäktiga väderfenomenet kan göra entré om några månader. Dessutom har motsatsfenomenet La Niña, som de senaste åren har haft en kylande effekt på såväl havet som klimatet, dragit sig tillbaka.
– Jag blir mer och mer övertygad om att vi är på väg in i en El Niño. Det vet vi ju inte riktigt än, men det kommer vi antagligen att få reda på under året, säger Hieronymus.
Andra forskare pekar på att det finns flera varma områden som inte passar ett El Niño-mönster, exempelvis i norra Stilla havet nära Alaska och utanför Spaniens kust.
– Det här är ett ovanligt mönster, säger Gabe Vecchi, klimatforskare vid Princeton University, till nyhetsbyrån AP.
– Det är en extrem händelse i global skala och en kraftfull signal. Jag tror att det kommer att krävas en viss ansträngning för att förstå vad det handlar om.
Nya rekord
En sak är desto säkrare. Så länge människans utsläpp av växthusgaser driver de globala temperaturerna uppåt är nya toppnoteringar att vänta, både i haven och i atmosfären.
– Det blir ju hela tiden varmare och varmare på grund av mänsklig påverkan och då blir det lättare att slå rekord i värme och svårare att slå rekord i kyla. Jag tror att vi kommer att slå väldigt många värmerekord under det här seklet, säger Hieronymus.
Haven tar upp mer än 90 procent av den extra värme som klimatförändringarna för med sig och medeltemperaturen har därmed stigit märkbart de senaste årtiondena.
Och det får stora effekter för planeten och dess invånare.
Havet expanderar
När vattnet blir varmare ökar till exempel risken för marina värmeböljor i vissa delar av världen, något som kan leda till fiskdöd.
Dessutom tar varmare vatten mer plats vilket leder till ytterligare höjningar av havsnivån, ett orosmoln för bland annat kustnära samhällen.
När haven värms upp kan det också förvärra extrema väderfenomen som stormar, orkaner och kraftiga regnväder, som i sin tur kan leda till fler översvämningar. Ett varmare hav är också sämre på att absorbera planetvärmande växthusgaser.
– Ju mer vi värmer upp desto värre blir det, konstaterar Hieronymus.