Risk för fler lavinolyckor under pandemin

Nu startar lavinsäsongen i de svenska fjällen. Naturvårdsverket tar höjd för en säsong med fler offpiståkare då coronapandemin ställt in säsongen i Alperna.

Förra året rapporteras fler än 1|500 laviner i Sverige. Arkivbild.

Förra året rapporteras fler än 1|500 laviner i Sverige. Arkivbild.

Foto: Erik Nylander/TT

Miljö2020-12-18 08:20

Allt fler utförsåkare intresserar sig för toppturer utanför skidanläggningarna – särskilt i år, tror Naturvårdsverkets lavinexpert Petter Palmgren. Och med fler åkare blir olycksrisken större.

– Fler av de som vanligtvis åker till Alperna kommer hamna i de svenska fjällen. Vi tar därför höjd för ett annorlunda beteende i år, säger han.

Att svenskar omkommer i lavinolyckor är ovanligt. Majoriteten av olyckorna sker utomlands. Särskilt i Alperna, med högre fjäll och fallhöjder. Men laviner kan ändå vara farliga i den svenska fjällvärlden.

– Den typ av laviner som folk dör i är oftast inte särskilt stora, säger Palmgren.

Över 1 500 laviner

Förra året rapporterades fler än 1 500 laviner i Sverige. De flesta utan mänsklig inblandning i snöstormar, då lavinfaran är som störst.

I snitt dör en person varje år av en lavin i Sverige. Omkring 50 tillbud rapporteras in årligen, även om mörkertalet är stort, enligt Palmgren.

– De flesta tillbuden sker senare på säsongen, då det är ljusare och fler människor rör sig längre bort till orörda sluttningar på flera platser.

Följ lavinprognoserna

För många skid- och skoteråkare som gör korta besök i fjällen är det svårt att själv värdera lavinfaran. Då blir det extra viktigt att följa lavinprognoserna, som nu inletts av Naturvårdsverket.

– Vi följer förhållanden och jobbar metodiskt med att peka ut de farliga platserna just för stunden. Prognoserna är en hjälp att planera och anpassa ambitionerna till de förhållanden som råder.

Men någon större dramatik väntas inte i de första prognoserna, på grund av den milda vintern, säger Petter Palmgren.

– Så länge det finns snö på branta platser och det är folk där finns alltid en risk. Men de naturliga förhållandena är inte särskilt dramatiska just nu.

Fakta: Råd vid utförsåkning i brant terräng

Skaffa god kunskap – En lavinutbildning ger kunskap om terrängen, hur säkra turer kan planeras och hur du räddar kamrater.

Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör du ha modern lavinutrustning, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.

Läs lavin- och väderprognosen – den ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen utgör den ett viktigt beslutsunderlag för fjällvistelser.

Planera tillsammans – diskutera åkturen, prognoserna och om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.

Var beredda att ändra er – en plan är viktigt men det är också viktigt att kunna ändra sig. Var uppmärksamma på väderförändringar.

Källa: Naturvårdsverkets lavinprognostjänst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!