Skärpta regler för ännu ett ogräsmedel

Kemikalieinspektionen förnyar godkännandet för växtskyddsmedlet Ariane S. Men medlet får strängare användarvillkor eftersom det innehåller ämnet klopyralid som kan ge växtskador.

Kemikalieinspektionen skärper reglerna för användningen av medel med klopyralid. På bilden ett rapsfält. Arkivbild.

Kemikalieinspektionen skärper reglerna för användningen av medel med klopyralid. På bilden ett rapsfält. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Miljö2023-07-30 01:35

Klopyralid används i lantbruket för att bekämpa ogräs. Men under senare år har främst fritidsodlare larmat om växtskador som orsakas av pyralidrester i gödsel och växtrester från lantbruket, skriver Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

EU-kommissionen har uppmanat medlemsländer som godkänner växtskyddsmedel att ta särskild hänsyn till problemet.

Ariane S används mot ogräs i odlingar av vete, korn, råg, rågvete och havre. Det används också mot ogräs i betesvallar, gräsfrövallar och gräsmattor.

De nya reglerna innebär bland annat att man inte får transportera växtmaterial från behandlad gröda för kompostering eller biogasproduktion. Det får inte heller användas i växthus, till svampproduktion eller som täckmaterial, meddelar Kemikalieinspektionen.

I mars beslutade inspektionen om strängare användarvillkor för växtskyddsmedlet Galera, som också innehåller klopyralid.

"Det går inte att ta bort risken för att känsliga grödor kan skadas av pyralider men med de nya villkoren minskar vi den risken", kommenterade Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, på hemsidan.

Fakta: Klopyralid

Klopyralid är ett pyralidämne som används i lantbruket för att bekämpa ogräs.

Under senare år har framför allt fritidsodlare rapporterat om växtskador orsakade av pyralidrester i gödsel och växtrester från lantbruket.

För pikloram och aminopyralid, som också är pyralider, finns i dag inga specifika EU-rekommendationer om att medlemsländerna ska ta extra hänsyn till risken för skador på känsliga grödor.

Förnyad utvärdering på EU-nivå pågår för de här ämnena.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!