Skönhetskrav stoppar solpaneler

Om det stĂ„r i detaljplanen att husen ska ha röda tak blir det stopp för solpaneler – i vissa kommuner, men inte i andra. Kommunerna tolkar lagen olika. –Jag blir fortfarande förbannad nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ det, sĂ€ger Örjan Simonson i Uppsala.

Örjan Simonson och Silke Neunsinger i Uppsala och deras solcellsförsedda hus. Paret tvingades tar ner hĂ€lften av sina solceller efter en utdragen rĂ€ttsprocess.

Örjan Simonson och Silke Neunsinger i Uppsala och deras solcellsförsedda hus. Paret tvingades tar ner hĂ€lften av sina solceller efter en utdragen rĂ€ttsprocess.

Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Miljö2022-08-20 07:11

Han och hustrun Silke Neunsinger tvingades att ta ner hĂ€lften av sina solpaneler. Bara pĂ„ den del av taket som vetter mot trĂ€dgĂ„rden fick de sitta kvar, annars skulle paret behöva betala 150 000 kronor i vite, plus ytterligare 50 000 kronor för varje mĂ„nad med solpanelerna kvar.

Deras hus, byggt i slutet av 1940-talet, ligger i ett egnahemsomrÄde. För att bevara karaktÀren dÀr mÄste taken vara tÀckta av röda takpannor av betong eller tegel, tyckte kommunen med hÀnvisning till detaljplanen. OcksÄ lÀnsstyrelsen tryckte pÄ "taklandskapets enhetliga karaktÀr" och avslog parets överklagande, liksom senare Àven mark- och miljödomstolen.

"Pannorna finns kvar"

För Örjan Simonson och Silke Neunsinger kĂ€ndes det extra surt att behöva montera ner solpanelerna, eftersom de i ett mejlsvar frĂ„n kommunens bygglovsinformation i förvĂ€g hade fĂ„tt veta att det var okej att sĂ€tta upp solpaneler, trots formuleringarna i detaljplanen.

– Det hĂ€r Ă€r tillfĂ€lliga installationer som inte förstör nĂ„gonting. Takpannorna finns kvar under, sĂ„ jag tycker att det ska slĂ€ppas fritt, sĂ€ger Örjan Simonson.

Exakt sÄ resonerar Skurups kommun i SkÄne:

– Solpaneler Ă€r inte ett taktĂ€ckningsmaterial, det Ă€r en fristĂ„ende enhet ovanpĂ„ taktĂ€ckningsmaterialet, sĂ€ger myndighetschef Lena Saksi i Skurup.

Även om det stĂ„r i detaljplanen att taken ska vara röda sĂ€ger dĂ€rför Skurup ja till svarta solpaneler utan krav pĂ„ bygglov, om det inte uttryckligen stĂ„r i detaljplanen att bygglov krĂ€vs för solpaneler, förklarar hon.

Tolkar olika

Kravet pĂ„ att söka bygglov för solpaneler togs bort efter ett riksdagsbeslut 2018 i omrĂ„den som inte har detaljplan eller omrĂ„desbestĂ€mmelser. Även i detaljplanelagda omrĂ„den kan det, om vissa villkor Ă€r uppfyllda, gĂ„ att fĂ„ sĂ€tta upp solpaneler utan bygglov. Men hĂ€r varierar lagtolkningen mellan kommunerna.

I Halmstad kÀnner sig politikerna tvungna att sÀga nej till svarta solpaneler om detaljplanen föreskriver röda tak, men enligt kommunstyrelsens ordförande rÄder det politisk enighet om att det egentligen Àr fel.

– Alla tycker att det Ă€r jĂ€ttetöntigt, sĂ€ger Jonas Bergman (M).

I Halmstad har husÀgare i omrÄden som enligt detaljplan ska ha röda tak hittills hindrats frÄn att sÀtta upp solceller.

– VĂ„rt jobb, Ă„tminstone en byggnadsnĂ€mnds jobb, Ă€r ju att lagar och prejudikat upprĂ€tthĂ„lls.

Nationell lösning

Nu har kommunen med Jonas Bergman i spetsen vÀnt sig till bostadsministern för att be om en nationell lösning pÄ dilemmat. Parallellt pÄbörjas ett arbete med att gÄ igenom alla detaljplaner och vaska fram dem som behöver Àndras. Men det Àr en lÄng och arbetskrÀvande process som han tror kan ta minst ett Är.

– Det hĂ€r Ă€r ett problem som inte Ă€r unikt för Halmstad. Det tar fruktansvĂ€rt mycket tid och resurser. Det kan handla om tiotals planer bara i vĂ„r kommun som vi mĂ„ste förĂ€ndra. Det hade varit skönt att hitta en nationell lösning pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger han.

Men att Àndra lagen skulle ocksÄ ta lÄng tid, framhÄller bostadsminister Johan Danielsson (S).

– I dag har vi frĂ„n regeringens sida ingen bild av omfattningen av de problem som Halmstad beskriver. Ett statligt initiativ för att Ă€ndra lagstiftningen Ă€r ocksĂ„ ett tidskrĂ€vande arbete och behöver föregĂ„s av en utredning som tittar pĂ„ de konsekvenser det skulle kunna fĂ„. Inte heller det skulle gĂ„ snabbt, sĂ€ger han till TT.

Kommunalt sjÀlvbestÀmmande

TT: Borde inte alla svenska husÀgare behandlas lika?

– Vi har ett omfattande kommunalt planmonopol som leder till att man sĂ€tter upp olika krav i kommunerna. Det fĂ„r ske inom givna ramar sĂ„ klart, men det finns ett stort kommunalt sjĂ€lvbestĂ€mmande kopplat till detta.

Att sĂ€tta upp solpaneler utan att först fĂ„ klartecken frĂ„n kommunen kan bli dyrt, det har Staffan och Elisabet Hanson i Örebro bittert fĂ„tt erfara. NĂ€r de hörde att bygglovsplikten för solceller var pĂ„ vĂ€g bort investerade de drygt 100 000 kronor i solpaneler pĂ„ sitt 20-talshus pĂ„ Norr i Örebro 2017.

– Det blev bra och fungerade nĂ„gra Ă„r tills nĂ„gon annan, som fick nej i byggnadsnĂ€mnden, pĂ„pekade att "det har ju de fĂ„tt göra, Hansons", berĂ€ttar Staffan Hanson.

"Som i ett krig"

NĂ€r paret sökte bygglov i efterhand blev det nej i alla instanser med hĂ€nvisning till att omrĂ„dets speciella karaktĂ€r mĂ„ste bevaras och i vintras togs panelerna ner – till en kostnad av 45 000 kronor.

– Visst Ă€r det roligt om miljöer kan bevaras, men jag tycker att det ska vĂ€gas mot att vi stĂ„r inför en klimatkris som överskuggar allting annat. Det Ă€r ungefĂ€r som i ett krig, dĂ„ hĂ€nder det att man ibland fĂ„r offra vissa saker för att överleva. Nu stĂ„r vi inför nĂ„gonting ungefĂ€r lika stort, sĂ€ger Staffan Hanson.

LÀnsstyrelsen tryckte pÄ "taklandskapets enhetliga karaktÀr" och avslog överklagandet, liksom senare Àven mark- och miljödomstolen gjorde.
LÀnsstyrelsen tryckte pÄ "taklandskapets enhetliga karaktÀr" och avslog överklagandet, liksom senare Àven mark- och miljödomstolen gjorde.
Fakta: TÀnk pÄ det hÀr om du gÄr i solcellstankar

StÀm av mot detaljplanen eller omrÄdesbestÀmmelserna kring vad som gÀller dÀr du bor.

Vid osÀkerhet, kontakta kommunen i förvÀg och frÄga om du behöver söka bygglov.

Observera att olika regler gÀller för solpaneler som sÀtts utanpÄ taket och tak- och fasadintegrerade anlÀggningar, som ersÀtter byggnadens tak- eller fasadmaterial.

Gör en föranmÀlan till ditt elnÀtbolag. DÄ fÄr du veta om du fÄr ansluta en kraftproduktionsanlÀggning till elnÀtet dÀr du bor.

Investera i bra kvalité. Att anlÀggningen kan sitta uppe lÀnge Àr en förutsÀttning för att det ska bli ekonomiskt fördelaktigt och att du ska göra sÄ stor klimatnytta som möjligt.

En solcellsanlÀggning ska kunna sitta uppe 25 till 30 Är, dÀrför Àr det viktigt att taket Àr i gott skick.

Fler tips finns bland annat hos Energimyndigheten och Svensk solenergi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!