Avrådan gäller Brunnsviken, Drevviken, Flaten, Magelungen, Riddarfjärden, Sicklasjön, Ulvsundasjön och Årstaviken.
Värst är läget i Magelungen, där halterna av PFAS-ämnen i den undersökta fisken var fem gånger högre än riktvärdet.
"De mängder av PFAS vi får i oss orsakar inte akuta hälsoproblem, men ämnena lagras länge i kroppen. Det är därför viktigt att begränsa, eller avstå från, att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS. Som en försiktighetsåtgärd väljer vi alltså att avråda från konsumtion av fisk från de vatten där miljökvalitetsnormen överskrids", säger Maria Pettersson, miljöutredare på Miljöförvaltningen i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
Nya och sänkta riktvärden på EU-nivå ligger bakom bedömningen. I fjol sänkte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet gränserna kraftigt för hur högt veckointag av PFAS-ämnen som är tolererbart.
PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som började framställas i mitten av 1900-talet på grund av sina speciella kemiska egenskaper. PFAS innebär en rad olika hälsorisker, exempelvis till försämrat immunförsvar, förhöjda kolesterolvärden, påverkan på sköldkörtelhormon och ökad risk för njur- och testikelcancer.