Stopp för planer på vindkraftpark till havs

Mark- och miljödomstolen i Östersund avvisar planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Mark- och miljödomstolen avvisar tillståndsansökan för vindkraftparken Utposten 2 i havet utanför Gävle. Pressbild.

Mark- och miljödomstolen avvisar tillståndsansökan för vindkraftparken Utposten 2 i havet utanför Gävle. Pressbild.

Foto: Svea Vind Offshore

Miljö2022-10-05 13:41

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gefle Dagblad.

Formell brist

– Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken och villkor för tillståndet.

– Vi är överraskade över att domstolen har avvisat på formalia. Vår hållning är att vi har haft en pågående affärsmässig dialog med det konkurrerande projektet som ligger i en angränsande kommun. Vi har bjudit in till samarbete under årens lopp och mitt i vår pågående tillståndsprocess så väljer de att utöka sitt projektområde och lägga sig över samma område som oss, säger Eva Vitell, vd för Svea Vind Offshore.

TT: Finns det behov för två stora anläggningar så här nära varandra?

– Ja, absolut. Regionen har identifierat ett kraftig ökat elbehov och med den elektrifiering som pågår i hela Sverige behövs en snabb omställning till fossilfri elproduktion. Det är en tydlig konkurrenssituation eftersom man i Sverige inte har exklusivitet till projektområden till havs, säger Eva Vitell.

32 vindkraftverk

Svea Vind Offshores ansökan bestod i 32 vindkraftverk med en totalhöjd på max 350 meter. De cirka 1,8 terawattimmar per år som Utposten 2 var tänkt att producera skulle enligt företaget utgöra ett viktigt bidrag till regionens stålintensiva industri som står inför ett ökande behov av förnybar energi.

Under en konferens om energisäkerhet i Östersjöområdet i augusti beslutades att länderna runt Östersjön ska sjufaldiga vindkraften till havs. Målet är en kapacitet på minst 19,6 gigawatt vindkraft i Östersjön 2030, en ökning från dagens 2,8 gigawatt.

Byggstarten för Utposten 2 var planerad till år 2025 och vindkraftverken skulle tas i drift senare delen av 2027.

Rättad: I en tidigare version stod att Mark- och miljödomstolen avslår planerna på en vindkraftparken. Korrekt är att den avvisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!