Stor oro bland pollenallergiker för covid

Det är som vanligt full rulle för apoteken i pollentider. Men en sak sticker ut under pandemin: Kundernas oro över att inte kunna skilja på symptomen mellan allergi och covid-19. Fast det är rätt lätt, enligt en apotekare.

Hängen med björkpollen. Arkivbild.

Hängen med björkpollen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljö2021-04-05 20:19

Först ut är pollen från al och hassel. Gisslet fortsätter med björk, gräs och gråbo. Där har vi de fem vanligaste pollenallergierna i ett nötskal.

Försäljningen av allergimediciner och behandlingar har ökat de senaste veckorna, enligt de stora apoteksgrupperna.

– I södra delarna av Sverige ser vi en tydlig ökning av försäljningen av pollenpreparat, säger presskontakt Magnus Frisk på Apoteket.

Längre somrar

Apotekskunderna efterfrågar samma saker. Främst antihistamintabletter, ofta kombinerade med nässprej och ögondroppar.

– Det har verkligen dragit i gång nu, det märkte vi för några veckor sedan, säger chefsapotekare Annika Svedberg på Apotek Hjärtat.

– Det verkar vara en ganska normal säsong. Under några säsonger har det varit väldigt mycket pollen, vi har fått lite längre somrar, så pollensäsongen verkar komma lite tidigare och hålla i sig lite längre.

Båda ger pollenallergiker rådet att hålla koll på pollenrapporterna från olika delar av landet och börja medicinera i tid för att minimera problemen.

Feber och nysningar

Många kunder frågar oroligt om allergisymptom och covid, som kan upplevas som lika.

– Relativt många är oroliga för att de inte riktigt ska känna igen vad som är pollen och vad som är eventuell covid, säger Annika Svedberg.

– Men det finns några tydliga saker som skiljer de här två problemen åt. Framför allt är det att man vid covid har feber för det mesta, och det har man nästan aldrig vid en allergi. Och vid pollenallergier är det väldigt vanligt med rinnsnuva och nysningar gång på gång, vilket är relativt ovanligt vid covid.

Fakta: Så undviker du pollen

Vädra på morgon och kväll samt efter att det regnat

Håll dörrar och fönster stängda för att undvika att du får in pollen i ditt hem

Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus

Husdjur kan ha pollen i pälsen – var försiktig

Duscha och tvätta håret när du varit ute och kommer in med allergisymptom

Källa: Pollenkoll


Fakta: Pollen

Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. I pollenkornen finns växtens hanceller. Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten.

Många växter sprider pollen med vinden och ofta bildar dessa arter enorma mängder pollen. Flera av dem, till exempel gräs, björk, hassel och al, har allergiframkallande pollen.

Källa: Pollenrapporten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!