– Privatpersoner känner inte till det, men det tar tre år att odla fram ett fruktträd. Därför är det väldigt svårt att parera de snabba svängningarna, säger Jan-Peter Johansson, vd för Plantskolan i Ängelholm.
Ingen kunde förutse coronapandemin och inte heller att den skulle leda till att så många människor på en gång plötsligt skulle ägna hemestern åt trädgårdspyssel.
– Det som hände i fjol med coronan, det är omöjligt att förutspå en sådan efterfrågan, säger Jan-Peter Johansson.
Redan före pandemin har det funnits ett växande intresse för att plantera frukt- och bärbuskar. Men de svenska plantskolorna har sammantaget varit ovanligt illa rustade för att möta en kraftigt ökande efterfrågan. Orsaken går att spåra tillbaka till 2018.
"Ett väldigt hack"
Sommaren för tre år sedan var osedvanligt torr och varm och bevattningsförbud rådde på många ställen i landet, vilket gav dålig tillväxt i plantskolorna. Många växter stod stilla i utvecklingen och många skadades.
Dessutom lades Sveriges största plantskola ner 2018, efter det som folk i branschen beskriver som en misslyckad generationsväxling: Granqvists plantskola i skånska Ausås, som funnits sedan 1948, köptes upp av ett företag som inte lyckades driva den vidare.
– Det är klart att det blev ett väldigt hack, det gjorde att det blev en enorm brist på en gång, förklarar Jan-Peter Johansson, som själv köpte upp många av Granqvists plantor när de såldes på auktion efter konkursen.
Detta hack 2018 sätter alltså sina spår i utbudet av svenska fruktträd än i dag. Trädgårdsmästare Miriam Dovrén, som driver Eriksbo plantskola utanför Köping, säger att hon är mitt inne i en mejlstorm. Mängder av trädgårdsbutiker hör av sig och vill köpa fruktträd, men just nu har hon ingenting att erbjuda. Hela hennes nyproduktion från förra sommaren tingades redan i augusti.
"Passa på i april"
– Vi sålde slut våra fruktträd på 48 timmar. Det är de som finns ute i butikerna nu, men jag har förstått av den mejlstorm vi har nu att det inte räcker på långa vägar, säger hon.
TT: Vilket råd har du till dem som vill ha nya fruktträd till sin trädgård?
– Vill man handla fruktträd och bärbuskar ska man nog passa på i april, för i maj kommer det att vara slut, säger Miriam Dovrén.
Men precis som andra aktörer i branschen tror hon att bristsituationen kommer att vara övergående. De plantskolor som finns kvar har investerat och expanderat för att fylla tomrummet efter jätten Granqvist som försvann och redan i slutet av sommaren kommer utbudet att vara större igen.
Hösten går utmärkt
Sven Andersen, delägare i Splendor Plant i Höganäs, har samma uppfattning. Det går alldeles utmärkt att plantera fruktträd på hösten, så om den önskade sorten är slut rekommenderar han lite tålamod och att vänta till senare under säsongen.
– Att det är så här mycket brist är ovanligt, men det balanserar upp sig så småningom, säger han.
Störst brist just nu är det på plommon, körsbär, persika och aprikos. Äppel- och päronträd finns det mer av, men däremot kan det vara svårt att få tag i vissa sorter.
– När det gäller äpple och päron är det svårast att få tag i riktigt härdiga sorter för norra Sverige, säger Sven Andersen.
Hela Europa
Blomsterlandet, med butiker från Luleå i norr till Malmö i söder, har gott om träd och buskar än så länge, men inköpschef Andreas Karlsson tror att det kan bli svårare längre fram.
– Vi tror att det kan bli en rätt problematisk säsong att få tag i varor och det gäller inte bara fruktträd, säger han.
Utöver fruktträd kan även prydnadsbuskar och klängväxter vara svåra att få tag i och orsaken är en stor efterfrågan i hela Europa.
– På grund av lönsamhetsutmaningar och generationsskiften har det försvunnit väldigt många odlare nere i Tyskland och Holland de senaste åren, vilket har skapat en viss underproduktion, säger Andreas Karlsson.