Tegnell: Stora hotet kommer nu

Nästan 9 000 personer har nu dött med bekräftad covid-19 i Sverige. Och hur smittspridningen fortsätter avgörs av hur svenskarna beter sig under denna och nästa vecka. –Det stora hotet kommer nu, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid en av de myndighetsgemensamma presskonferenserna. Arkivbild.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid en av de myndighetsgemensamma presskonferenserna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljö2021-01-05 14:05

Arbetsplatserna är fortfarande mest drivande när det gäller spridningen av coronaviruset, enligt Tegnell. När många nu återvänder till jobb efter ledighet är risken stor för en nytändning i smittspridningen.

– Är vi inte då väldigt noggranna med att hålla avstånd och se till att vi inte skapar smittkedjor så finns det nog en stor risk att vi ser en ny omfattande smittspridning tyvärr. Så det är jätteviktigt vad vi gör de här närmsta två veckorna, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens myndighetsgemensamma presskonferens på tisdagen.

En ökad smittspridning vore inte önskvärd då den redan är på en hög nivå. Varför den senaste tidens åtstramningar inte gett bättre effekt beror på att följsamheten helt enkelt är för dålig, enligt statsepidemiologen.

– Antalet dödsfall per vecka ligger på en hög och relativ stabil nivå, säger Tegnell.

Samtidigt som coronaviruset fortsätter att smitta och vården belastas har Folkhälsomyndigheten upptäckt två nya fall av den brittiska virusvarianten. Totalt finns nu ett känt fall av den sydafrikanska virusvarianten och tretton kända fall av den brittiska varav ett fall inte kopplas till en resa till Storbritannien. Dock är det fortfarande för tidigt för att prata om samhällsspridning, hävdar Tegnell.

– Att man hittar ett fall innebär inte att det är en samhällsspridning.

Fakta: Covidläget i siffror

Ytterligare 258 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, och totalsiffran ligger på 8 985.

Sammanlagt har nu totalt 469 748 personer i Sverige bekräftats smittade.

Samtliga landets regioner har covidpatienter på intensivvårdsavdelningar, och fyra av dem har under tio procent ledig kapacitet.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!