Vi är generellt duktiga på att lämna in överblivna läkemedel. Varje år samlas cirka 1 400 ton in på Sveriges apotek. Men det är fortfarande stora mängder som inte kommer in.
– Det beror nog på att det finns stor okunskap om vilken stor påverkan det har i naturen, tror Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.
De läkemedel som är viktigast att samla in är antibiotika, hormonläkemedel och läkemedel som innehåller det inflammationshämmande ämnet diklofenak.
Köp lagom mycket
Antibiotika som kommer ut i naturen kan leda till resistens, hormoner i vattnet kan påverka vattenlevande djur och diklofenak klassas som miljöfarligt.
Läkemedlen ska lämnas in i en genomskinlig påse. Apoteken brukar ha speciella påsar för ändamålet. Många e-apotek erbjuder också möjlighet att skicka tillbaka överbliven medicin.
En viktig åtgärd för att minska mängden överbliven medicin är att inte köpa mer än vad man behöver, säger Louise Skalin.
– Köp hem det du tror att du kommer att behöva, så riskerar du inte att få rester över.
Också krämer
Vad många kanske inte tänker på är att läkemedel är mer än bara tabletter och kapslar. Det finns krämer som kan innehålla hormoner, och diklofenak finns ofta i läkemedel som säljs i tub.
– Sedan finns det läkemedelsplåster och pulverinhalatorer där det kan finnas läkemedelsrester kvar och dem bör man också lämna in. Rester från receptfria läkemedel är också viktigt att lämna åter.