Att det är varmare i städer än på landsbygd beror framför allt på att det finns mindre vegetation och mindre vatten där än på landsbygden. Värmen från solen lagras också längre i städerna på grund av alla hårda material i byggnader och på marken.
Träd och vegetation ger skugga som hjälper till att kyla ned städer under heta sommardagar. Växtlighet och vatten reflekterar också värme, vilket ger en svalare temperatur.
– Särskilt nu när vi får de här värmeböljorna som är på väg upp igen, så står sig de städer som har mer vatten och grönska mycket bättre, säger Johanna Deak Sjöman, forskare inom grön infrastruktur vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– Stora välmående träd kan skapa platser och lite större områden där det inte blir så varmt.
Med rätt träd på rätt plats går det att sänka den upplevda temperaturen. Till exempel går det att på en vanlig svensk sommardag sänka den upplevda temperaturen på en innergård med runt 18–20 grader.
– I stället för att gå ut och det känns som att du går in i en bil, kan du ut gå ut på en innergård med större träd och uppleva det som 22 grader i stället för 45 vilket det hade gjort utan träd, säger Johanna Deak Sjöman.
Men i Sverige gäller det inte bara att använda träd för att kyla ned städerna, utan även att tänka på hur vädret kommer att vara under vinterhalvåret och anpassa växtligheten efter det.
– Det handlar mycket om att skräddarsy vad det är för träd vi använder på platsen, så att vi använder rätt träd för rätt funktion, säger Johanna Deak Sjöman.