Trots torkan – bra år för mördarsniglarna

Mördarsniglarna lever och frodas trots det varma och torra vädret. Vill man bli av med skadedjuren är det hög tid att agera nu – innan nästa generation ser dagens ljus.

Vill man bli av med mördarsniglarna är det hög tid att agera nu. Arkivbild.

Vill man bli av med mördarsniglarna är det hög tid att agera nu. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2020-06-17 20:15

Trots höga temperaturer och torrt väder har det varit ett bra år för sniglarna. Orsaken: mycket regn i maj.

– När de kommer upp på våren så måste de ha det regnigt och blött. Klarar de sig då och blir lite större så är de inte lika känsliga för torkan längre, säger Ted von Proschwitz, biolog och snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Nattdjur

Han kallar det "ett medelår" för mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, i Sverige. Sniglarna syns inte så mycket på dagen när det är torrt, men kommer fram på nätterna eller efter regnskurar.

– Mycket hänger nu på om det fortsätter att regna och vara blött. De största kommer att börja lägga ägg om någon vecka, så kommer det en ny generation om ett tag.

Efter att äggen har lagts tar det ungefär fyra veckor innan de kläcks, och en ny generation ser dagens ljus. Vill man bli av med skadedjuren är det alltså nu man ska passa på.

"God tjänst"

– Varje snigel man dödar och hindrar från att fortplanta sig är potentiellt 400 ägg. Man får tänka positivt om man tycker att det är jobbigt att bekämpa dem. Det är en god tjänst att bekämpa dem under den här perioden nu, innan de har börjat lägga ägg, säger Ted von Proschwitz.

Och ska man göra det är saxen det bästa redskapet, tycker han. Att använda salt är dåligt för jorden, men dessutom onödigt plågsamt för sniglarna.

– Använd en vanlig sax eller sekatör och halshugg dem. Visst är det ett svårt skadedjur, men jag tycker ändå att man ska ge dem en så snabb och smärtfri död som möjligt.

Fakta: Mördarsnigel

Det finns cirka 20 snigelarter i Sverige, en av dem är mördarsnigeln eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter.

Mördarsnigeln är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan vara allt från nästan svart till orange.

Finns det många på samma ställe är det ofta mördarsnigel. I vuxet tillstånd blir de 7-15 centimeter långa och ytterst slemmiga.

Namnet "mördarsnigel" har den fått eftersom den ibland äter upp individer av den egna arten. Normalt äter den dock vegetabilier, men den är en allätare.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om