Ungdomar källsorterar mindre trots miljöoro

Den yngre generationen oroar sig mer för miljön, men källsorterar trots det i mindre utsträckning än den äldre generationen. Det visar en ny Sifo-undersökning.

553 000 ton förpackningar samlades in i Sverige i fjol. Arkivbild.

553 000 ton förpackningar samlades in i Sverige i fjol. Arkivbild.

Foto: TT

Miljö2022-06-16 07:14

Rekordmycket källsorterade förpackningar samlas in i Sverige och människors engagemang för den vardagliga miljöinsatsen är stor – framför allt hos äldre.

Personer mellan 65 och 79 år uppger i Återvinningsbarometern att de återvinner 84 procent av hushållets förpackningar – det är elva procentenheter mer än personer mellan 18 och 29 år. Samtidigt uppger en majoritet i den yngre åldersgruppen att de är oroliga för miljön.

– Vi ser att unga vill att det ska vara bekvämt att slänga förpackningar. Man kanske bor mindre och trängre men det har ju ungdomar alltid gjort. Man upplever att det är lättare att slänga i soporna än vad den äldre generationen tycker att det är, säger Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen (FTI).

Nedåtgående trend

Nästan hälften av 18- till 29-åringarna uppger att ett hinder för att källsortera mer är att de vill ha en bättre förvaringslösning i hemmet, även om ungdomarna i regel är nöjda med sin återvinningslösning.

– Här krävs det någon form av beteendeförändring. Vi vill att det ska vara lika otänkbart att slänga sina förpackningar i hushållsavfallet som det är att slänga glasförpackningar och batterier där.

TT: Hur tänker du kring att ungdomar källsorterar mindre men är mer oroliga för miljön?

– Kanske är det så att ungdomar har högre krav på sig själva. Deras skattning, det här är ju vad man själv uppskattar att man återvinner, om man inte gör allt perfekt så är det inte gott nog.

Aktivt handlande

Undersökningen visar också att åtta av tio unga anser att återvinning är viktigt – en minskning från nio av tio jämfört med tidigare år.

– Det stora miljöengagemanget bland ungdomar finns kvar så någonting i det här är att få unga vuxna att gå från tanke till handling, säger Helena Nylén och fortsätter:

– Det är en enkel handling som gör väldigt stor skillnad, både för energiförbrukningen i samhället, det minskar behovet av ny råvara och sparar på jordens resurser.

Fakta: Om undersökningen

Återvinningsbarometern är en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpackningsinsamlingen.

1 000 onlineintervjuer har genomförts i Sifos webbpanel.

De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning vad avser kön, ålder och regional spridning.

Källa: Sifo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!