Utsläpp av bajsvatten skjuts upp

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark i Öresund under fem dagar skjuts upp till hösten.

Utsläppsplanerna väcker uppseende när badsäsongen runt Öresund just börjat. Bild från Malmö i april.

Utsläppsplanerna väcker uppseende när badsäsongen runt Öresund just börjat. Bild från Malmö i april.

Foto: Johan Nilsson/TT

Miljö2020-05-24 06:15

I sista stund har Köpenhamns kommun beslutat att senarelägga utsläppet, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Avloppsföretaget Hofor har tidigare meddelat kommunen att det är möjligt att skjuta upp planerna, om kommunen begär det. Vilket kommunen nu kommer att göra, uppger teknik- och miljöborgmästaren Ninna Hedeager Olsen (EL) i ett pressmeddelande.

Beslutet att släppa ut 290 000 kubikmeter avloppsvatten under fem dagar med start på söndagen fattades av kommunens tjänstemän. Politiker har inte haft något att göra med beslutet.

Politiker kräver svar

Under söndagen kallade företrädare för Radikale Venstre, Venstre och Dansk Folkeparti till sig miljöminister Lea Wermelin (S) för ett möte om avloppsvattnet, skriver Ritzau. Partierna vill bland annat ha svar på varför det inte finns andra alternativ att leda bort avloppsvattnet än att dumpa det i Öresund.

Både Köpenhamns kommun och Gentofte kommun har gett de två avloppsföretagen tillstånd att släppa ut kloakvattnet.

Utsläppet av orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn skulle enligt planerna ske fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.

Hård kritik

Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Även kommunpolitiker och länsstyrelsen i Skåne har reagerat kraftigt.

Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter hade underrättats om det planerade utsläppet.

"Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder", sade Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT i lördags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!