Värmevåg kan sätta igång algblomningen

Högtrycket över Sverige ger perfekta förutsättningar för algblomningen. Ännu ser man dock inga kraftigare ansamlingar.
–Det kommande vädret gynnar blomningen, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI, till TT.

Algblomning. Arkivbild.

Algblomning. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljö2020-06-24 22:00

Att det var relativt kallt i maj månad gör att algblomningen ännu inte är jättestor i Östersjön jämfört med 2018 och 2019.

Enligt SMHI:s data ser man ytansamlingar av alger alternativt risk för ytansamlingar bland annat öster om Gotland, mellan Gotland och fastlandet samt längs kusten upp till Stockholm.

Även i området kring Ålands skärgård och Finska viken ser man spridda områden av ytansamlingar.

– Det blommar lite överallt men det är inga jättekraftiga blomningar, säger Johannes Johansson.

Vanligtvis sker toppen i juli. Johansson menar att det inte är osannolikt att blomningen drar igång ordentligt om en vecka.

– Det kommande vädret gynnar, vi kommer ha högtryck och soligt väder.

Vissa arter av cyanobakterier kan producera gift. Därför är det viktigt att vara vaksam om man vill ta sig ett dopp i de regioner där det är algblomning. Giftet kan vara farligt till exempel för hundar. Får man i sig giftet kan det bland annat leda till diarré.

– Ser man att det är algblomning ska man i förebyggande syfte se till att barn och djur håller sig borta från vattnet, säger Johansson.

Fakta: Algblomning

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!