WWF: Fiskdöd i Oder varningssignal för Östersjön

En omfattande fiskdöd har i sommar drabbat floden Oder mellan Polen och Tyskland. Världsnaturfonden kallar det för en allvarlig ekologisk katastrof och uppmanar samtliga Östersjöregeringar att agera.

Hundratals ton av döda fiskar, snäckor, musslor och alger flyter omkring i floden Oder vid den tysk-polska gränsen.

Hundratals ton av döda fiskar, snäckor, musslor och alger flyter omkring i floden Oder vid den tysk-polska gränsen.

Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Miljö2022-08-24 19:58

Det var i slutet av juli i år som det först upptäcktes att döda fiskar, snäckor, musslor och andra arter flöt omkring i floden Oder. De senaste veckorna har mer än 100 ton med död fisk flutit upp till flodens yta och plockats längs strandkanterna.

Enligt Världsnaturfonden (WWF) är det inte fastställt exakt vad som ligger bakom fiskdöden, men utsläpp av förorenade ämnen i kombination med ovanligt låga vattennivåer och höga vattentemperaturer tros ha bidragit.

– De tidiga rapporterna som indikerade på för höga halter av kvicksilver visade sig vara missvisande, men prover som har tagits har hittat algen prymnesium parvum – tack vare sin färg ibland kallad guldalg – som är en indikation på att det skulle vara för höga salthalter i floden, säger Johanna Fox, chef för det internationella Östersjöprogrammet på WWF.

Gemensam angelägenhet

Algen lever främst i bräckt vatten men kan leta sig in i flodsystem när salthalterna är över en viss nivå och släpper där ifrån sig ämnen som är giftiga för fisk och skaldjur.

– Höga salthalter kan vara orsakade av spillvatten från industrier eller gruvverksamhet, men man vet inte grundorsaken ännu, säger Johanna Fox.

WWF kritiserar Polen för att man inte haft tillräcklig övervakning och tagit systematiska prover av vattenkvaliteten. Eftersom Oder rinner ut i Östersjön är miljökatastrofen nu en gemensam angelägenhet för länderna däromkring.

– Med tanke på den här katastrofens omfattning och dess effekter borde den ha fått större uppmärksamhet i svensk media. Det här är en kraftig varningssignal att ekosystemet i vårt gemensamma hav, Östersjön, kan komma att påverkas, säger Johanna Fox.

Ömtåligt ekosystem

WWF har skrivit ett öppet brev till samtliga Östersjöregeringar där de efterlyser en handlingsplan för hur man ska hantera situationen i Oder och förhindra att liknande katastrofer händer i framtiden.

– Vi uppmanar regeringarna att agera inom ramen för Helsingforskonventionen, Helcom, som är en regional miljökonvention med syfte att skydda Östersjön. Länderna samarbetar där kring hur miljöproblem som övergödning och utsläpp av ämnen ska hanteras. Ska Östersjön räddas måste man jobba över nationsgränserna, säger Johanna Fox och fortsätter:

– Vi vill att den svenska regeringen lyfter frågan om Oder och driver på för en gemensam respons på den katastrof vi ser. Vi efterlyser också en handlingsplan för hur Östersjöländerna tillsammans kan hantera och motverka liknande händelser i framtiden vad gäller informationsutbyte, resurser och expertis. Den här händelsen visar hur ömtåliga våra ekosystem är.

Rättade: I en tidigare version av texten angavs fel tidpunkt när döda fiskar upptäcktes flyta omkring i Oder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!