Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf) kom i måndags med nya rekommendationer för att minska smittspridningen inom körer och orkestrar. De innebär bland annat att övningar inomhus ska undvikas i största möjliga mån, att ickeventilerade rum inte ska användas, att övningarna får pågå i maximalt 15 minuter – alternativt att koristerna ska ta virusprov två gånger i veckan.
Rekommendationerna ska gälla fram till dess att man fått resultaten från en utförligare undersökning, vilka väntas komma om två veckor. Syftet är enligt Symf att skydda medlemmarna från att insjukna på arbetsplatsen.
"Vi måste också ta ett samhällsansvar för att inte bidra till nya centra för klustersmitta" skriver Gunnar Jönsson, förbundsordförande, på Symfs hemsida.
Råden en överraskning
Radiokören, en av Sveriges professionella körer, har upprätthållit en anpassad verksamhet och sänt uppträdanden digitalt för att minska smittspridningen. Men för Josef Beltzikoff, kör- och orkesterchef, kom de nya råden som en överraskning.
– Vi har haft en tät dialog och samverkat tätt med våra lokala fackförbund, för att sköta verksamheten på ett säkert sätt. Vi är fortfarande, även efter dessa råd, överens om att vi har ett fungerade sätt att hantera verksamheten på nu. Det utspel som Symf centralt har gått ut med måste vara för att täcka alla eventualiteter, för tolkar man råden bokstavligt är det svårt att fortsätta verksamheten, säger han.
Åtgärderna som Radiokören redan vidtagit innebär inte bara att avstånd noga hålls, på och av scenen, utan också att man inte går till jobbet om anhöriga är sjuka. Dessutom följs de allmänna rekommendationerna, samtidigt som både orkester och kör bantats ned till antalet.
– Vi har suttit varje dag, varje vecka, och sammanfattat läget för att inte få in smitta hos oss. Vi känner oss trygga i att vi vidtagit tillräckliga åtgärder, säger Beltzikoff.
"Rimmar illa"
Rekommendationerna har fått starka reaktioner på sociala medier i hela kör-Sverige, förklarar Karin Eklundh, förbundsdirektör på Sveriges körförbund.
En hobbykör som övar två timmar, en gång i veckan, och som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan enligt henne inte förväntas korta ned sina övningar till 15 minuter eller be sina medlemmar testa sig.
– Det rimmar ganska illa med amatörkör-livet. Alla blir jätteoroliga, men det är en helt annan sak när man har körsången som sitt yrke, säger Eklundh och fortsätter:
– Därför sitter vi still i båten och säger inte åt våra medlemmar att följa det här.
De råder i stället körerna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Våra medlemmar tänker till ordentligt och har hittat många olika lösningar. En del sjunger i mindre grupper, en del sjunger utomhus, en del radar upp sig på väldigt säkra avstånd. Vi vill så klart ha specifika råd för amatörkör-livet från Folkhälsomyndigheten, men vi vill inte göra folk oroliga genom att skicka signaler om att dessa är råden man måste följa.
För Gustaf Sjökvists kammarkör har coronasituationen lett till ett ofrivilligt uppehåll sedan i mars. Men i slutet av augusti tänker de återuppta repetitionerna – försiktigt.
– Vi måste beakta alla rekommendationer och anpassa oss efter det. Det här är något vi tar på största allvar, det handlar om medlemmarnas bästa. Men att testa sig två gånger i veckan, det verkar tveksamt, säger Joakim Bergdal, ordförande i kören.