Kriminella tar tramadol för våldsuppdrag

Polisens beslag av tramadol har dubblerats de senaste åren. Det narkotikaklassade läkemedlet har blivit populärt bland unga kriminella. –Inför väldigt skarpa lägen där man får order om att skjuta ihjäl någon dämpar tramadol känslan av rädsla och man blir mer neutraliserad känslomässigt, säger Stewe Alm på polisen.

Polisen hittar ofta tramadol hos ungdomar med kopplingar till kriminella nätverk. Arkivbild.

Polisen hittar ofta tramadol hos ungdomar med kopplingar till kriminella nätverk. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Narkotika2021-06-28 06:59

Både polisens och tullens beslag av opioiden tramadol har ökat kraftigt de senaste åren.

2015 gjorde polisen cirka 1 600 beslag av tramadol, förra året var antalet det dubbla – 3 200. Sammantaget rör det sig om hundratusentals tabletter som konfiskerats, och trenden ser ut att fortsätta uppåt i år – till och med maj har nästan 1 700 beslag gjorts av polis.

Tramadol har blivit en eftertraktad drog bland unga personer i kriminella miljöer. Det visar en studie från beroendemottagningen Maria Malmö, och bilden bekräftas av polisen.

– Det finns klara indikationer på att den allmänna användningen av den här typen av droger och den effekt de har passar väl in i bilden av att dels hämma de psykosociala ångestkänslorna, och dels lägga sordin på den skräck och panik man kan känna inför att genomföra ett väldigt riskfyllt uppdrag, säger Stewe Alm, analytiker vid polisens nationella avdelning (Noa).

Mer brottsaktiva

Beroendemottagningen Maria Malmö fick upp ögonen för tramadolmissbruket redan i slutet av 2010-talet. I en studie för några år sedan framgick det svart på vitt – ungdomar som i olika omfattning tagit tramadol var i större utsträckning kriminellt belastade jämfört med de övriga som gått in i behandling på Maria Malmö.

– Man var mer brottsaktiv och det var en förhöjd psykisk ohälsa i den gruppen. Många saknade sysselsättning. Det fanns ett utanförskap som stack ut, säger Maria Almazidou, enhetschef på Maria Malmö.

Kopplingen mellan tramadol och kriminalitet vittnar även polisen i Malmö om. I rapporten beskrivs att polisen väldigt ofta hittar tramadol hos ungdomar med kopplingar till kriminella nätverk.

– Polisen kunde bekräfta att det var ganska ofta när man gjorde tillslag eller stoppade bilar där man hade en misstanke om att det förekom vapen att man även hittade tramadolkartor, säger Maria Almazidou.

Har fått fäste

När Maria Malmö frågade sina patienter om det är något specifikt med tramadol som leder till kriminalitet gick svaren många gånger ut på att man lättare kan begå brott om man tagit tramadol.

"Det har en lugnande effekt, men man är samtidigt klar. Inte som benso som tar bort alla känslor utan att du har kontroll men är samtidigt lugn".

"När man tar tramadol känner man ingen rädsla vilket gör att man blir en annan människa".

– Substansen har en dubbel effekt. Man kan få ett påslag och känna sig extra skärpt, samtidigt som den fungerar dämpande och avtrubbande. Det är en anledning till att tramadol passar den kriminella livsstilen, säger Maria Almazidou.

Hon konstaterar att opioiden på relativt kort tid har fått stor spridning bland unga.

– Tyvärr har tramadol fått fäste. Det har skett en successiv ökning sedan 2007 upp till dagens högre nivåer. Vi ser ingen tillbakagående trend, som vi sett med vissa andra preparat som exempelvis spice, säger hon.

"Oroande utveckling"

Debutåldern för att testa substansen är samtidigt låg, runt 16 år, och det är vanligt med blandmissbruk där tramadol tas ihop med framför allt cannabis men även kokain och bensodiazepiner. Ofta kan det vara drogförsäljarna som introducerar tramadolet vid köp av andra droger.

Samtidigt visade studien att ungdomar som missbrukar tramadol oftare avbröt behandlingen.

Utvecklingen med ett ökat tramadolmissbruk måste tas på allvar, anser Maria Almazidou.

– Vi ser en opioidkris i västvärlden över USA, och även i Afrika, och det som framför allt är oroande från vårt perspektiv i Sverige är att det nått de yngre åldrarna. Även om cannabis fortfarande är dominerande som ungdomsdrog vinner opioider och andra tabletter mark. Det är en oroande utveckling, säger hon.

Maria Almazidou, enhetschef på beroendemottagningen Maria Malmö. Arkivbild.
Maria Almazidou, enhetschef på beroendemottagningen Maria Malmö. Arkivbild.
Fakta: Tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassat opioidläkemedel som används vid smärtbehandling.

Det har morfinliknande effekter samtidigt som det ökar nivåerna av serotonin och noradrenalin vilket kan ge en aktiverande effekt.

Läkemedlet kan vara beroendeframkallande.

Både polisens och tullens beslag av tramadol har ökat kraftigt de senaste åren.

2015 gjorde polisen cirka 1 600 beslag av tramadol, förra året var antalet 3 200.

Hittills i år har polisen gjort 1 680 beslag av tramadol.

Mängden tabletter som togs av polis var som störst 2019 med över 900 000.

Tullens beslag var som störst 2017 med över 1,3 miljoner tabletter.

Hittills i år har tullen tagit över 430 000 tabletter.

Källa: NFC, Tullen, Maria Malmö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!