– Brännandet av böcker har en mycket mörk historia. Att påpeka detta är knappast att krypa för Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
Protester har under de senaste dagarna hållits utanför svenska ambassader och konsulat i Turkiet, efter Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.
Nu håller ambassaden i Ankara stängt under tisdagen på grund av att det väntas nya protester.
"Ambassaden i Ankara kommer under tisdagen den 24 januari att hålla stängt för allmänheten med anledning av att det kan förväntas demonstrationer utanför ambassaden", skriver svenska utrikesdepartementet på sajten Sweden Abroad.
Ambassaden hölls även stängd under måndagen på grund av protesterna.
I söndags gick utrikesdepartementet ut med en uppmaning till svenskar i Turkiet att undvika större folksamlingar och manifestationer, samt hålla sig uppdaterade rörande händelseutvecklingen.
Avskyvärt kan vara lagligt
Under en presskonferens på tisdagen tydliggör statsminister Ulf Kristersson (M) och Tobias Billström den svenska regeringens hållning i den situation som uppstått efter helgens koranbränning i Stockholm.
Billström säger att den svenska regeringen "självklart står upp för yttrandefriheten", men att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt:
– Vi kan stå upp för yttrandefriheten och samtidigt kritisera det faktum att det bränns heliga skrifter i syfte att provocera och att splittra. Brännandet av böcker har en mycket mörk historia. Att påpeka detta är knappast att krypa för Turkiet, säger han.
Samtidigt betonar Billström att också många andra länder och aktörer har framfört samma kritik.
– Avskyvärda saker kan vara lagliga.
På en fråga om det kan finnas en risk att fler demonstrationer ordnas svarar statsminister Ulf Kristersson (M) att han bara försöker vara förnuftets röst.
– I det här läget måste man se samlat på svenska nationella säkerhetsintressen. Jag kan inte råda över vad människor gör. Det finns säkert människor som vill göra allt de kan, inklusive osmakligheter, för att hindra detta. Det är fullt lagligt, säger Kristersson.
Kallar upp ambassadör
Koranbränningen har även fått Indonesien – världens folkrikaste muslimska land – att agera och kalla upp Sveriges ambassadör Marina för att lämna ett officiellt klagomål.
"Ja (vi kommer att träffa henne) under den här veckan", meddelar det indonesiska utrikesdepartementets talesperson Teuku Faizasyah till AFP, utan att specificera datum.
Den svenska ambassaden bekräftar att Berg ska ha ett möte med en tjänsteman från Indonesiens utrikesdepartement.
Bränner svensk flagga
Det var i lördags som den högerextreme Rasmus Paludan brände en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm. Händelsen har lett till protester i länder som Irak och Pakistan. I måndags och även under tisdagen förekom protester i bland annat Afghanistan.
"Död åt Sveriges regering", "Död åt sådana politiker", skanderade en grupp med omkring hundra personer som samlats i den afghanska östligt belägna staden Khost.
Videobilder som tagits av nyhetsbyrån AFP visar hur flera av demonstranterna bär exemplar av Koranen samtidigt som de bränner den svenska flaggan och fördömer Paludan.
I måndags meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer den svenska ansökan till Nato. Beskedet kom efter koranbränningen som han kallar en förolämpning mot alla, inte minst muslimer.