Biden vill sälja F16 – och välkomnar Schweiz

Årets Natotoppmöte är över, efter historiska beslut om utökade styrkor och inbjudan av Finland och Sverige. Eller var det Schweiz?

USA:s president Joe Biden håller presskonferens i Madrid.

USA:s president Joe Biden håller presskonferens i Madrid.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Nato2022-06-30 11:28

USA:s president Joe Biden stod för en klassisk felsägning på sin avslutande presskonferens i Madrid, när han återberättade hur Finlands president Sauli Niinistö kom på besök till USA i våras.

– Vi tog telefonen och han föreslog att vi skulle ringa ledaren för Schweiz. . . eller nej, herregud. . . nu blir jag alldeles för angelägen om att utöka Nato. Sverige, menar jag, förklarar Biden i Madrid.

Efter att ha rättat sig själv gick USA-presidenten vidare till att bland annat prata om sin önskan om att sälja moderniserade F16-plan till Turkiet.

Och det var inte ett sätt för att få Turkiet att ge upp sitt motstånd mot att dra igång Sveriges och Finlands ansökningsprocess, hävdar Biden.

– Vad jag sade, var att jag sade i december, som ni minns, att vi borde sälja F16-plan till dem och modernisera dem samtidigt. Det är inte i vårt intresse att inte göra det. Och det var inget quid pro quo (latin för "något för något") för det, säger presidenten i Madrid.

– Vi borde sälja, men jag behöver klartecken från kongressen för det. Och jag tror att vi kan få det.

Matkris

Avslutningsdagen av Natotoppmötet ägnades åt bland annat den globala livsmedelskris som blivit följd av Rysslands krig i Ukraina.

– Följderna är allvarliga och dessutom för några av världens mest sårbara folk. Många länder är beroende av Ukraina för viktig import av vete och andra grödor, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efter toppmötet.

Flera Natoländer agerar aktivt för att kunna få ut ukrainska varor över Svarta havet, trots det ryska kriget.

– Turkiet spelar en nyckelroll för att försöka få igenom någon form av uppgörelse. Även Grekland är engagerat för att få loss fartyg. Litauen och Rumänien och andra länder har också uppdaterat oss om deras försök att utöka transporterna till land, säger Stoltenberg.

Tryggare värld?

Natomötet i Madrid lär annars gå till historien främst för beslutet om att bjuda in Sverige och Finland som nya medlemmar och för de stora utökningar av truppstyrkorna i öster som nu aviserats.

Upprustningen kritiseras och ogillas av både Ryssland och Kina – men är fullt motiverad enligt Stoltenberg.

– Nato gör världen tryggare, för Nato bidrar till att hindra krig och tryggar nästan en miljard människor i 30, snart 32, Nato-länder. Att auktoritära regimer hotar kan ju inte hindra oss från att skydda våra länder. I så fall får ju de auktoritära sin vilja igenom varenda gång, konstaterar han på en avslutande pressträff med nordiska journalister i Madrid.

Fakta: Natotoppmötet

Här är några av besluten från veckans Natotoppmöte i Madrid:

* Sverige och Finland bjuds in som nya medlemmar.

* Ett nytt strategiskt koncept utmålar Ryssland som "det mest betydande och direkta hotet mot medlemsländernas säkerhet".

* Natoländerna ska hålla upp mot 300 000 som förstärkningsstyrkor som snabbt kan sättas in i ett krisläge.

* De åtta stridsgrupperna på plats i östra Europa ska utökas till brigadnivå på mellan 3 000 och 5 000 soldater var.

* Nästa toppmöte år 2023 ska hållas i Vilnius i Litauen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!