Billström: Nato-klart "om ett par veckor"

Redan om ett par veckor hoppas Turkiet att Sverige ska bli Natomedlem, enligt utrikesminister Tobias Billström (M). Men regeringen tar ännu inte ut något i förskott.

Utrikesminister Tobias Billström på väg ut från tisdagens Nato-möte i Bryssel.

Utrikesminister Tobias Billström på väg ut från tisdagens Nato-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Nato2023-11-28 14:23

Billström hade under tisdagen ett separat möte med sin turkiske kollega Hakan Fidan i samband med Natoländernas utrikesministermöte i Bryssel.

– Där sade han att han hoppas att Sverige ska kunna bli medlem inom ett par veckor, säger Billström till den svenska presskåren på plats efteråt.

Om det betyder just två veckor eller ännu längre vill han dock inte gå in på.

– Jag definierar inga veckor. Jag säger bara vad den turkiske utrikesministern sade. Han sade medlem, säger Billström.

Turkiet och Ungern är fortsatt de enda två Natoländerna som ännu inte har slutgiltigt godkänt Sveriges medlemskap.

Ungern står fast

Fidan gick i samtalen med Billström inte in på vad som kommer att hända under de kommande veckorna, exempelvis i det turkiska parlamentet. Ministrarna gick heller inte in på om exempelvis det först behövs klartecken från USA om flygplansleveranser till Turkiet eller annat.

– Men att den turkiske utrikesministern ger uttryck för den här åsikten att han hoppas att det ska vara gjort inom de närmaste veckorna är naturligtvis ett besked som vi välkomnar. Men det återstår ju att se om så verkligen blir fallet, säger Billström.

När det gäller Ungerns godkännande av det svenska medlemskapet fick Billström samma besked som tidigare på en direkt fråga till ungerske kollegan Peter Szijjarto.

– Det tydliga beskedet var att "vi står för vårt ord, vi kommer inte vara sist att ratificera Sverige", berättar Billström.

Före årsskiftet?

Om det här innebär att Sverige kan vara medlem i Nato redan före jul eller åtminstone före årsskiftet vågar ändå inte Billström spekulera i.

– Det är glädjande naturligtvis att få höra att processen kanske kommer att röra sig framåt, men vi vet ju vid det här laget att det handlar om att se att saker faktiskt inträffar innan man tar ut några segrar i förskott. Det kommer inte den svenska regeringen att göra, säger utrikesministern i Bryssel.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato. President Recep Tayyip Erdogan lovade då att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!