”Samtalet är en viktig signal om att vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med Turkiet. Inom Nato men också genom en förstärkt bilateral dialog om kampen mot terrorism”, säger Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till TT.
Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppmanade Erdogan Andersson att Sveriges "politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra", rapporterar AFP.
Turkiet hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta ett svenskt medlemskap i Nato.
"Konstruktiv partner"
TT har sökt Magdalena Andersson om lördagens samtal. I den skriftliga kommentaren framgår det bland annat att hon lyfte de insatser som Erdogan och Turkiet gör för att bidra till ett slut på kriget i Ukraina.
”Sverige kommer som framtida medlem i Nato att bidra till säkerheten i Europa och vara en konstruktiv partner till såväl Turkiet som till övriga allierade", säger hon vidare.
”Jag underströk att Sverige välkomnar möjligheten till samverkan i bekämpandet av internationell terrorism och underströk att Sverige står tydligt bakom kampen mot terrorism och terroristlistningen av PKK.”
Erdogan talade även med Finlands president Sauli Niinistö under dagen.
I samtalet sade Niinistö bland annat att Finland och Turkiet som Natoallierade kommer att garantera varandras säkerhet och att den nära dialogen mellan länderna fortsätter, skriver Niinistö på Twitter.
Även Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, har talat med Erdogan.
"Vi är överens om att alla medlemsländernas säkerhetsproblem måste beaktas och att samtalen för att hitta en lösning måste fortsätta", skriver Stoltenberg på Twitter.
Inte USA:s ansvar
USA meddelade tidigare under dagen att Sveriges och Finlands Natomedlemskap inte är ett problem som USA har ansvar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
– Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet, säger han i en telefonintervju enligt nyhetsbyrån Reuters.
Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.
– Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.
Flera analytiker tror att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.