Erdogan: Sverige en säkerhetsrisk för Turkiet

Turkiets president upprepar kritiken om att Sverige och Finland inte gör tillräckligt mot terrorism. Att släppa in dem i Nato skulle innebära en risk för Turkiets säkerhet, enligt honom.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när han höll tal i Baku i lördags. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när han höll tal i Baku i lördags. Arkivbild.

Foto: Turkiska presidentkansliet via AP/TT

Nato2022-05-31 02:33

I en artikel i The Economist skriver Recep Tayyip Erdogan själv om varför Turkiet fortsätter att blockera Natointrädet för Sverige och Finland.

Presidenten vidhåller att de två kandidatländerna skulle innebära risker för Turkiets egen säkerhet och Natos framtid.

Han betonar att Turkiet har all rätt att förvänta sig att de två länderna förhindrar den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK:s rekrytering, finansiering och propaganda.

Ändrar sig inte

Sverige och Finland, liksom övriga EU, betraktar redan PKK som en terroristorganisation, men från turkiskt håll anser man att mer borde göras för att stoppa terrorism. Bland annat utlämna personer som Turkiet anser är medlemmar i terroristorganisationer.

Erdogan skriver att Turkiet har tillhandahållit bevis och väntat på att myndigheterna i de nordiska länderna agerar. Om inte de vidtar nödvändiga åtgärder kommer inte Turkiet att ändra sin position när det gäller svenskt och finländskt Natomedlemskap, uppger den turkiske presidenten.

Erdogan hävdar också att Sverige infört ett vapenembargo mot hans land och att det inte överensstämmer med andan i ett militärt partnerskap under Natos paraply.

Något generellt embargo är det dock inte tal om, men Sverige har genom myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) stoppat alla vapenleveranser till landet sedan 2019.

Varnar för dubbelmoral

President Erdogan tillägger att de som nu ifrågasätter Turkiets relation till Nato i stället borde fokusera på att övertala Sverige och Finland att ändra sina positioner.

Erdogan avslutar sin artikel med att Natos rykte och trovärdighet står på spel om det finns Natomedlemmar som har en dubbelmoral när det gäller kampen mot terrorism.

I helgen rapporterade turkiska medier om att Erdogan är missnöjd med hur samtalen med Sverige och Finland om Natomedlemskap hittills har utvecklats. De har inte nått upp till "önskad nivå", enligt honom.

– Vi kommer fortsätta att ha samtal med Turkiet på olika nivåer. Det är en dialog som fortsätter, säger statsminister Magdalena Andersson i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

Hon delar inte den turkiska bilden av att besöket av en svensk och finländsk delegation i Ankara i förra veckan var en besvikelse.

– Vi tycker att det har varit bra och konstruktiva samtal, säger Andersson.

Kräver förklaring

Miljöpartiet oroar sig för att regeringen ska vika ner sig om kurder och vapenexport i samtalen med Turkiet och begär att utrikesminister Ann Linde ska förklara sig i riksdagen.

Andersson vill inte gå in på vad som är förhandlingsbart för att få Turkiet att ge upp sitt motstånd mot att släppa in Sverige och Finland i Nato.

– Jag tror att det är bättre att förhandla i förhandlingsrum snarare än via media, säger hon.

Statsministern svarar inte rakt på frågan om hon själv kommer att resa till Ankara för att träffa Erdogan.

– Vi ska fundera på vilka mötesformer och platser som är bäst. Vi kommer att göra det som vi bedömer är bäst för processen, säger hon.

För att Sverige ska kunna bli medlem i Nato krävs att alla 30 medlemsländerna säger ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!