Expert: Erdogan verkar fortsätta förhandla

Sverige har inte agerat tillräckligt när det gäller terrorstämplade PKK:s verksamhet i Sverige, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en pressträff, rapporterar turkiska medier. Erdogan verkar fortsätta förhandla, bedömer Turkietexperten Paul Levin.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Nato2023-11-04 12:07

– Dessvärre har inga åtgärder tagits hittills gällande PKK-terroristernas aktiviteter i Sverige. Inga steg har tagits, säger presidenten enligt Hurriyet på en fråga om Sveriges Natomedlemskap och om Turkiets förväntningar uppfyllts.

Erdogan säger att han pratat om saken med statsminister Ulf Kristersson och att Natomedlemskapet nu är en fråga för det turkiska parlamentet. Han säger vidare att Sverige dock gjort framsteg när det gäller att bana väg för vapenexport till Turkiet.

Om tidplanen för parlamentets höstsession håller och inget oväntat händer sker omröstningen den 10 december, har källor tidigare uppgett för TT. Efter Erdogans senaste uttalande framstår detta som osäkert.

Lägger över ansvaret

För Sveriges del kan Natoprocessen nu ta ytterligare tid, konstaterar Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet.

– Det verkar som att förhandlingarna fortsätter, säger han till TT.

Vid Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering. Han lovade också att arbeta nära parlamentet i frågan.

– Det första löftet uppfyllde han i förra veckan, sedan är frågan om han kommer att uppfylla det andra. Det här tyder på att han inte riktigt har sådana intentioner utan lägger över ansvaret på parlamentet, säger Paul Levin.

F16 och Mellanöstern

I bakgrunden kan fortfarande F16-affären med USA skava. Enligt en överenskommelse kommer Turkiet att få köpa de eftertraktade 40 amerikanska stridsplanen när ratificeringen av Sveriges Nato-ansökan är klar. President Joe Biden säger sig villig att genomföra affären men kan inte garantera att kongressen släpper igenom den.

– Det kan vara så att Erdogan inte litar på USA. Han har svarat att "om USA har kongressen så har vi vårt eget parlament och de har mycket annat att göra också", säger Paul Levin.

Levin utesluter inte att förhandlaren Erdogan även vill ha ut andra saker av situationen. En hänger samman med kriget i Gaza. Erdogan har kritiserat Israel skarpt och kan tänkas sätta press på USA i frågan. Om det uppstår uppmärksammade demonstrationer i Sverige kan också det påverka.

– Det finns många potentiella farthinder, säger Levin.

Blinken till Turkiet

USA:s utrikesminister Antony Blinken träffar under söndagen Erdogan i Turkiet. Bland annat kommer Nato och Sveriges ansökan att diskuteras, enligt amerikanska UD. För Sverige är det positivt, enligt Levin.

– Men det är tyvärr inte så att USA kan tvinga Turkiet. USA och Turkiet har haft en komplicerad relation länge – det finns många trätoämnen.

Turkiet är tillsammans med Ungern de enda Natoländerna som ännu inte har ratificerat Sveriges Natoansökan.

Turkiet har dragit ut på processen och bland annat sagt att man inte ansett att Sverige har gjort tillräckligt mot kurdiska PKK och Gülenrörelsen. Landet har också fördömt koranbränningar och demonstrationer som hållits i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!