Expert: Erdoganmöte kan ge "överraskningar"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kan komma att öppna dörren för Sverige till Nato redan efter måndagens möte – men då krävs rätt saker i utbyte. Det bedömer Paul Levin, Turkietkännare. –Det förs intensiva förhandlingar just nu, säger han.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ska möta statsminister Ulf Kristersson nästa vecka. Arkivbild.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ska möta statsminister Ulf Kristersson nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Ali Unal/AP/TT

Nato2023-07-06 19:57

På måndag kommer Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) att möta Erdogan för att diskutera Sveriges Natoanslutning.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, räknar inte med att Erdogan ger Kristersson ett positivt besked vid mötet – men utesluter det heller inte.

– Jag tror att Turkiet just nu bedriver en tuff förhandling som kommer att pågå till strax innan Natotoppmötet. Man vill få ut något som man vill ha, säger han.

Vill köpa stridsflygplan

Turkiet har under det gångna året ställt en rad krav på Sverige för att släppa in landet i alliansen. Samtidigt har bedömare spekulerat i att Turkiet i själva verket kan ha villkorat ratificeringen av Sverige med att få köpa stridsflygplan av USA, vilket är en affär USA hittills motsatt sig.

Paul Levin tror att Turkiet kan ha velat se liknande eftergifter även på andra områden.

– Det kan finnas andra ingredienser i det här som vi inte känner till. Det pågår just nu förhandlingar om Natos nya försvarsplaner, vilket är jättestort, som Turkiet också blockerat, säger Paul Levin.

– Jag misstänker att det pågår förhandlingar om både det och den svenska ansökan. Försvarsplanerna är hemligstämplade och därför är det inte säkert att det kommer bli känt vad Turkiet eventuellt får. Det gör att vi kan få se stora överraskningar, eller att parterna plötsligt kommer överens.

Intensiv diplomati

Veckan före Natotoppmötet pågår intensiva diplomatiska förhandlingar kring Sveriges anslutning. I onsdags besökte den svenske statsministern USA:s president Joe Biden i Vita huset, på torsdagen mötte utrikesministern sin turkiske motsvarighet i Bryssel och på måndag träffar Kristersson Erdogan i Vilnius.

– Det råder febril diplomatisk aktivitet just nu. Dels från amerikanskt håll, dels från svenskt håll och dels från Nato, för att övertyga Turkiet. Jag tror att det rör sig om både hårda nypor och morötter från amerikanskt håll för att komma överens, säger Paul Levin.

Aras Lindh är programsamordnare och analytiker vid Utrikespolitiska institutet. Även han tror att Erdogan behöver få något i gengäld för att släppa in Sverige – men att ett löfte om insläpp i så fall kan komma tvärt.

– Erdogan som politiker har en förmåga att skifta narrativ på väldigt kort varsel. Och det kommer med väldigt liten inrikespolitisk risk för honom.

– Lyssnar man på hur det låtit de senaste veckorna så är det inte mycket som talar för att Sverige kommer att få ett besked om att bli insläppt till Vilniustoppmötet. Samtidigt skulle jag säga att sannolikheten har ökat något, i och med att Kristersson och Erdogan nu ska mötas på måndag, säger han.

Paul Levin, föreståndare Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.
Paul Levin, föreståndare Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!