Turkiets president Recep Tayyip Erdogan slog an en hård ton mot Sverige på den gemensamma presskonferensen i Ankara med Finlands president Sauli Niinistö.
Medan Finland fick en turkisk tumme upp för medlemskap ondgjorde sig Erdogan över Sverige som enligt honom "öppnat armarna för terrorister". Han uppfattar inga positiva signaler från Sverige och ämnar hålla Natodörren stängd tills vidare.
– Om någon hade hoppats på att det skulle komma goda nyheter för svensk del från presskonferensen, så blev den ju besviken, säger Jacob Westberg till TT.
Samma visa
Erdogan talade om prokurdiska demonstrationer i Stockholm och kurdisk infiltration i den svenska riksdagen. Med emfas upprepade han att Sverige måste utlämna 124 personer om Turkiet ska ratificera det svenska medlemskapet.
– Den frågan är väldigt svårt för Sverige att göra något åt eftersom det inte är svenska regeringen utan svenska domstolar som fattar beslut i de frågorna, poängterar Jacob Westberg.
– Det var en väldigt tydlig fortsatt markering mot Sverige. Och de här sakerna blir inte lätta att få åtgärdade före Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli. På så sätt kan man säga att det ser dystert ut.
Finländskt stöd
Å andra sidan, på presskonferensen hoppades Niinistö att även Sverige ska bli medlem före Vilnius. "Det vore inte komplett utan Sverige", enligt finländaren.
– Det var med referens till behovet av att kunna räkna in svenska militära förmågor men också vårt territorium inom ramen för den gemensamma försvarsplaneringen som Nato ska börja utforma detaljerna för i Vilnius, säger Jacob Westberg.
TT: Hur påverkas Sveriges säkerhet av dagens besked?
– På kort sikt har det ingen större betydelse. Om Niinistö får rätt i sina förhoppningar att både Finland och Sverige kommer med före Vilnius, så spelar det ingen roll alls.
Avgör "terrorister"?
– Om det däremot drar ut ytterligare på tiden hamnar Sverige i en besvärligare situation eftersom det då blir svårare att räkna in samarbete med Finland när det gäller kollektivt försvar och möjligheten att snabbt komma till Sveriges hjälp.
– Min förhoppning är snarare att Sverige ska få ökat stöd från fler Natoländer. Det är inte bara Niinistö som gärna vill ha med Sverige i den här ekvationen, utan vi har ett väldigt starkt stöd från alla stater i Östersjöregionen.
TT: Är det ett reell möjlighet att Sveriges medlemskap i slutänden verkligen kan falla på frågan om utlämning av "terrorister"?
– Det vi kan kan konstatera är att det argumentet än så länge har blockerat Sverige, svarar Jacob Westberg.