Expert: Kristersson vill inte resa hem tomhänt

Beslutet att skicka tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt till Turkiet på lördag kan tyda på att det inte går som planerat i Natoförhandlingarna, enligt Turkietexperten Aras Lindh. Men det kan också vara ett smart drag av statsminister Ulf Kristersson eftersom Carl Bildt är respekterad i landet.

Aras Lindh vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Arkivbild.

Aras Lindh vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Karin Wesslén/TT

Nato2023-06-02 18:08

Sverige väntar på att Turkiets och Ungerns parlament ska ratificera Sveriges ansökan till försvarsalliansen Nato. Svenska regeringsföreträdare har vid flera tillfällen under det senaste året besökt Turkiets huvudstad Ankara för att försöka gå president Recep Tayyip Erdogan tillräckligt långt till mötes – men utan framgång.

Det turkiska presidentvalet har lyfts fram som en möjlig vändpunkt för en omsvängning i Turkiets motstånd till Sveriges Natointräde. När valets segrare Erdogan nu ska sväras in på nytt i Ankara på lördag skickar statsminister Ulf Kristersson (M) dit den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt (M).

"Går på högvarv"

– Jämför man med hur det gick till när Finland släpptes in i Nato, då föregicks det av att Finlands president Sauli Niinistö reste ned till Turkiet. Att Kristersson inte reser ned i det här skedet tyder på att det inte finns något konkret att meddela, men man kan nog tänka sig att de diplomatiska förhandlingarna går på högvarv, säger Aras Lindh, Turkietexpert och analytiker vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Lindh tror inte att Kristersson skickar Bildt för att han själv inte vill närvara när en auktoritär ledare svärs in på nytt – Sveriges Natomedlemskap är trots allt det överordnade utrikes- och säkerhetspolitiska målet för Sverige, förklarar han.

I stället kan beslutet handla om att Kristersson vill vänta med att resa till Ankara innan han kan uppnå något konkret.

– Kristersson blev kritiserad när han åkte till Ankara senast och inte fick med sig någonting hem. Man kan tänka sig att han vill vara säker på att han inte åker hem helt lottlös nästa gång han reser dit, säger han.

Turkiets bästa vän

Valet av Carl Bildt kan bottna i att han är respekterad i Turkiet efter sina år som utrikesminister (2006–2014), förklarar Lindh. Sverige beskrevs under den tiden som "Turkiets bästa vän i EU".

– Han har länge haft en vänlig inställning till Turkiet i meningen att han har försökt föra Turkiet in i EU. Han har även rent generellt varit positiv till AKP:s (Erdogans parti, reds anm) ursprungliga reformsinnade inriktning, säger Lindh.

Tidigare Turkietambassadören Michael Sahlin, som är verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), delar bilden av att Carl Bildt uppfattas som en "positiv kraft" i Turkiet.

– Bildt som utrikesminister var en väldigt flitig besökare i Turkiet, och hade väldigt nära kontakter med Erdogan. Det har skämtats i mina kretsar om att Sverige borde skicka antingen kungen eller Carl Bildt för att göra Erdogan på gott humör. Poängen med skämtet är att det gäller att visa respekt genom att skicka någon på tillräckligt hög nivå, och att man då nämner kungen och Bildt tillsammans handlar om att det är känt att Bildt har haft väldigt goda relationer till Erdogan, säger Sahlin.

TT: Blir Erdogan vänligare inställd till Sverige nu?

– Jag har otroligt svårt att se det, men det uppskattas säkert som en god gest. Problemet är möjligen att det handlar om ett superevenemang där Erdogan ska installeras efter sin valseger, frågan är hur mycket det märks bland alla andra ledare som deltar och i vilken mån Bildt får tillfälle att prata direkt med Erdogan. Jag kan tänka mig att det är svårt att få till.

Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet Michael Sahlin. Arkivbild.
Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet Michael Sahlin. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!