Försvarsministern: Starkt stöd i Ungern

Regeringen ser fortsatt ljust på att Ungern snart ska ratificera Sveriges medlemskap i Nato.
–Ett bra möte, säger försvarsminister Pål Jonson (M) efter att ha träffat sin ungerske kollega i Bryssel.

Försvarsminister Pål Jonson på EU:s försvarsministermöte i Bryssel.

Försvarsminister Pål Jonson på EU:s försvarsministermöte i Bryssel.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Nato2022-11-15 16:48

Den nye försvarsministern Bryssel-debuterade på tisdagen i både EU- och Natosammanhang.

Först hölls ordinarie ministermöte på EU-sidan. Därefter väntade ett snabbesök i Natohögkvarteret och träff med generalsekreterare Jens Stoltenberg – som även deltog vid EU-mötets lunch.

Samarbetet mellan de två organisationerna är nära.

– Det är uppenbart att EU och Nato kanske aldrig har arbetat så nära som vi gör i dag och det är helt nödvändigt för att vi ska stötta Ukraina, säger Jonson till den svenska korrespondentkåren i Bryssel.

Turkiet och Ungern

När det gäller medlemskapet i Nato för Sverige och Finland väntas fortfarande på godkännande från Turkiet och Ungern.

Turkiets tvekan är välkänd och har lett till en rad diskussioner länderna emellan, senast när statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Ankara i förra veckan.

Ungern har å i sin tur bedyrat offentligt att man inte har några invändningar att komma med, utan bara dröjer på grund av att det ungerska parlamentet har andra saker att avgöra.

Det har lett till spekulationer om att premiärminister Viktor Orbán och hans regering försöker utnyttja situationen för att pressa Sverige och Finland till eftergifter i andra sammanhang, exempelvis kring EU:s skarpa kritik mot rättsstatsutvecklingen och demokratin i Ungern.

"Starkt stöd"

Regeringen hoppas ändå på ungerskt Natoklartecken i mitten av december. Pål Jonson träffade under tisdagen Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky i Bryssel.

– Vi hade ett kort möte vid sidan om. Han bekräftade att det finns ett starkt stöd i Ungern för den svenska Natoansökan och att vi ska ha gott hopp om att det ska bli klart med ratifikationsprocessen, säger Jonson.

– Jag nämnde det aktuella datumet som vi fått i mitten av december och han gav mig ingen indikation på att det skulle vara något annat, säger försvarsministern.

TT: Det finns ingen oro över att Ungern ska dra ut på det här av andra skäl?

– Jag fick inga indikationer på det under dagens möte i alla fall, säger Pål Jonson i Bryssel.

Fakta: EU och Nato

Av EU:s 27 medlemsländer är för närvarande 21 samtidigt medlemmar i Nato: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Utanför Nato står tills vidare Cypern, Irland, Malta och Österrike – samt Finland och Sverige, som dock båda ansökt om medlemskap i försvarsalliansen.

I Nato ingår 30 medlemsländer, varav 9 står utanför EU: icke-europeiska USA och Kanada samt Albanien, Island, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien och Turkiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!