Haavistos Natoutspel hett i finländska medier

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har för första gången offentligt luftat tanken på att Finland kan gå med i Nato utan Sverige. Uttalandet, som Haavisto sedan delvis backade i från, har toppat medier i landet under tisdagen.

Utrikesminister Pekka Haavisto försäkrar på presskonferensen att planen fortfarande är att Sverige och Finland ska gå med i Nato tillsammans.

Utrikesminister Pekka Haavisto försäkrar på presskonferensen att planen fortfarande är att Sverige och Finland ska gå med i Nato tillsammans.

Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Nato2023-01-24 14:30

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har upprört turkarna och försenar Nato-processen för Sverige och Finland med flera veckor, konstaterade Haavisto i en intervju med Yle på morgonen. Finland kan behöva överväga om man ska fortsätta gå hand i hand med Sverige i ansökningsprocessen om den svenska ansökan bromsas upp en längre tid, fortsatte han.

Haavisto backade delvis från sitt uttalande i en intervju med Helsingin Sanomat senare samma morgon. Det är viktigt att Sverige och Finland går in i Nato tillsammans, vilket också Nato och USA föredrar, enligt Haavisto.

– Det finns ingen plan B, försäkrade han på en presskonferens.

"Blev rena cirkusen"

Men Haavisto har för första gången luftat det som diskuterats länge i främst riksdagens försvarsutskott, skriver Ilta-Sanomat.

"Finland har trots allt 1 300 kilometer gräns mot Ryssland – till skillnad från Sverige", konstaterar tidningen och undrar om Haavisto av misstag öppnade "Pandoras ask".

"Sveriges Nato-medlemskap blev rena cirkusen", kommenterade tidningen dagen före med anledning av koranbränningen av den danska provokatören Rasmus Paludan i Stockholm.

Debatt redan i höstas

Finlands regering övervägde redan i oktober att frigöra sig från Sverige i Nato-processen, erfar Iltalehti. Diskussionerna var inte offentliga, och president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin har inte ens vågat sätta ord på tanken, skriver IL.

Som skäl för en fortsatt gemensam process angavs i första hand säkerhetspolitiska överväganden: Ryssland skulle kunna attackera Storstockholm med Iskanderrobotar i ett läge då Sverige stod utanför Nato, men tillät Nato-transporter av vapen till ett hotat Finland.

I ett extremläge skulle också folkopinionen i Sverige kunna hindra Nato från att transportera krigsmateriel via landet, skriver IL. Därför ansågs det som oerhört viktigt att de båda länderna går med tillsammans.

Emot att gå separata vägar i Nato-processen talade också det faktum att Nato och USA vill att länderna ansluter sig gemensamt, vilket gör det enklare att uppfylla löften om militärt skydd.

Finländarna vill inte vänta

Om Turkiet fortfarande efter sommaren stoppar ett finsk-svenskt medlemskap borde Finland gå med i Nato ensamt och arbeta inifrån för att få med Sverige, anser chefen för Finlands utrikespolitiska institut Mika Aaltola.

Det finns en risk att Natomotståndarna i Finland nu får upp ögonen för hur de kan stoppa ett finskt Natointräde, säger han till HBL :

– Ryssland i dag använder sig gärna av extremgrupper för sina påverkansoperationer och i Moskva är man garanterat belåten över hur enkelt det går att orsaka förvirring.

En opinionsmätning i november visade att över hälften av tillfrågade finländare, 52 procent, inte ansåg att Finland bör vänta på Sverige i Natoprocessen. 31 procent ansåg att man bör göra det, enligt mätningen som gjordes av opinionsinstitutet Taloustutkimus på uppdrag av MTV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!