Jonson: BrÄdskande med Sverige i Nato

Frustrationen ökar nĂ€r Sverige fortsatt fĂ„r vĂ€nta pĂ„ Natomedlemskap. Nu brĂ„dskar det, tycker försvarsministern – samtidigt som kriget mellan Israel och Hamas ytterligare kan försena processen.

Försvarsminister PÄl Jonson (M) pÄ vÀg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel.

Försvarsminister PÄl Jonson (M) pÄ vÀg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Nato2023-10-11 11:40

Trots löften i somras om ett godkÀnnande under hösten har parlamenten i Turkiet och Ungern fortfarande inte tagit upp det svenska medlemskapet till slutbehandling.

Det skapar en vÀxande irritation i Nato, Àven om alla fortsatt Àr mÄna om att uttrycka det i diplomatiska ordalag.

– Jag kommer att prata om saken med min turkiska kollega. Det Ă€r avgörande för Natos styrka, sĂ€rskilt i nordost, sĂ€ger exempelvis NederlĂ€ndernas försvarsminister Kajsa Ollongren pĂ„ vĂ€g in till onsdagens möte med övriga Natokollegor i Bryssel.

– Vi har nu ett stort behov av att Sverige blir medlem i Nato. Det Ă€r mycket viktigt att Turkiet lever upp till det de har sagt: att de ska ratificera avtalet i parlamentet sĂ„ fort som möjligt och det finns en klar förvĂ€ntning om att det ska ske nu i oktober, sĂ€ger i sin tur danske Troels Lund Poulsen.

TrÀffar Turkiet

Försvarsminister PĂ„l Jonson (M) – som fortfarande bara fĂ„r vara "blivande medlem" i mötet – tycker sig uppleva ett "ökande tryck och förvĂ€ntningar" inom Nato och kommer att ta upp frĂ„gan med NatolĂ€nderna.

– Min bild nu Ă€r att det Ă€r brĂ„dskande att Sverige blir fullvĂ€rdig medlem, inte minst mot bakgrund av det intensiva arbete som sker inom Nato med de regionala planerna. DĂ„ Ă€r det viktigt att det svenska territoriet fullt ut kan integreras i Natos försvarsplanering.

TT: Finns det nÄgot Sverige kan göra just nu?

– Vi för en nĂ€ra dialog med mĂ„nga av vĂ„ra partner som snart kommer att bli vĂ„ra allierade. Jag hoppas Ă€ven kunna trĂ€ffa min turkiske kollega naturligtvis, sĂ€ger Jonson pĂ„ plats i Bryssel.

Israel spelar in?

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tydligt kopplat ett ja till Sverige med att USA lĂ„ter Turkiet köpa F-16-plan. En sĂ„dan affĂ€r riskerar dock att fastna i amerikansk misstro mot Turkiet – inte minst med tanke pĂ„ olika syn pĂ„ den nya krissituationen i Mellanöstern efter terrorstĂ€mplade Hamas blodiga attack mot Israel i helgen.

President Erdogan Àr skarpt kritisk mot USA:s beslut att skicka hangarfartyget Gerald Ford mot östra Medelhavet.

– Vad gör USA:s hangarfartyg i Israel? Det kommer att genomföra allvarliga massakrer genom att skjuta mot och förstöra Gaza, varnar Erdogan efter ett möte med Österrikes förbundskansler Karl Nehammer i tisdags, enligt regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.

Natochefen vÀntar

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sÀger sig ha "regelbunden kontakt" med turkiska myndigheter och Àr fortfarande optimistisk om ett snart godkÀnnande i det turkiska parlamentet.

– Nu har parlamentet alldeles nyligen samlats, för tvĂ„ dagar sedan. SĂ„ jag förvĂ€ntar mig att det ska ske, sĂ€ger Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Sveriges vÀg till Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma Är fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" pÄ engelska.

För Finland avslutades processen i april 2023 dÄ medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista NatolÀnderna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 lĂ€nder ratificerat – Turkiet och Ungern Ă„terstĂ„r.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "sÄ snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Ungern har sagt att ett godkÀnnande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gÄnger.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!