Kinesiska medier: Sverige luras in i Nato

USA lurar in Sverige i Nato för att provocera Ryssland. Den bilden målas upp av kinesiska medier, enligt en rapport som Svenska Dagbladet tagit del av.

Natos flagga. Arkivbild.

Natos flagga. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nato2022-07-17 22:00

En ny rapport från Utrikespolitiska institutet visar att den kinesiska medierapporteringen om Sverige ökat stort de senaste månaderna. Framför allt handlar intresset om Sveriges Natoansökan och alliansens utvidgning i Europa.

Att Sverige väljer att överge sin alliansfrihet är en följd av påverkan från USA, går det att läsa i kinesiska medier. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har beslutet om en Natoansökan mötts av mycket hård kritik från det svenska folket.

– Man berättar att det finns mycket i beslutet som inte följer hur Sverige brukar ta beslut i sådana här frågor, att det inte är demokratiskt förankrat, säger rapportens författare Hillevi Pårup till Svenska Dagbladet.

Enligt rapporten ses de svenska och finska ansökningarna som en provokation mot Ryssland.

– Jag tror inte att den intensifierade rapporteringen i media beror på att Kina är förvånade att Sverige vill gå med i Nato, de skriver det här snarare för att det passar in i det kinesiska narrativet om Nato, säger Hillevi Pårup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!