Koranbränning stoppar Jonsons Turkietbesök

Turkiet ställer in det planerade mötet mellan Sveriges och Turkiets försvarsministrar. Orsaken sägs vara högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning som i dag genomfördes i Stockholm. Utrikesminister Tobias Billström (M) tar avstånd från "islamofobiska provokationer".

Försvarsminister Pål Jonson (M) får ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka, efter turkiskt missnöje med en planerad koranbränning på en demonstration i Stockholm. Arkivbild.

Försvarsminister Pål Jonson (M) får ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka, efter turkiskt missnöje med en planerad koranbränning på en demonstration i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Nato2023-01-21 07:52

Redan på lördagen innan aktionen ägt rum fördömde flera turkiska representanter planerna. Talesmannen för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, kallade den planerade aktionen för "ett klart hatbrott". Att tillåta den, trots Turkiets varningar, uppmuntrar hatbrott och islamofobi, enligt Kalin som också kallade det för en attack på eviga värden, en typ av "modernt barbari".

Liknande kommentarer gav Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till turkiska reportrar. Han kritiserade Sveriges beslut att tillåta Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden.

– Tyvärr gavs ett sådant tillstånd till den här personen trots alla våra varningar. Ingen kan kalla det här för yttrandefrihet och tankefrihet, sade han, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) tar avstånd från "islamofobiska provokationer".

"Islamofobiska provokationer är skrämmande. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det innebär inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stödjer de åsikter som framförts", skriver han på Twitter.

"Relationen viktig för Sverige"

Tidigare på lördagen gav försvarsminister Pål Jonson (M) beskedet att det inte blir något besök i Ankara för honom nästa vecka.

"Jag hade i går ett möte med min turkiska kollega Hulusi Akar på den amerikanska militärflygbasen i Ramstein, Tyskland. Vi kom då fram till att flytta det planerade mötet i Ankara till senare," säger han i en kommentar till TT.

Jonson tillägger att relationerna med Turkiet är mycket viktiga för Sverige.

"Vi ser fram emot att fortsätta dialogen om de gemensamma säkerhets- och försvarsrelaterade frågorna vid ett tillfälle lite längre fram."

Strax innan hade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar gett besked om de ändrade planerna.

– Just nu har besöket från Sveriges försvarsminister Pål Jonson den 27 januari förlorat sin betydelse och mening, så vi har ställt in besöket, sade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jonsons planerade besök under den kommande veckan var en del i processen att ta Sverige in i Nato.

Samtidigt med Paludans sammankomst fick även den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden.

Några kilometer bort, på Norra Bantorget, ordnades också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Ilska och debatt

Bland deltagarna i demonstrationståget fanns även Rojavakommittéerna som i förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ned utanför stadshuset i Stockholm. Händelsen väckte Turkiets ilska och skapade debatt i Sverige.

Gruppen jämförde Erdogan med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, som 1945 avrättades och hängdes upp och ned.

Redan under fredagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett "starkt fördömande" av Paludans planerade koranbränning och krävde att tillståndet skulle dras tillbaka.

Turkiet kallade också enligt Reuters källor den prokurdiska demonstrationen för ett "brott" mot den överenskommelse som landet har med Sverige inför den eventuella Natoanslutningen.

Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!