– Jag har fortfarande gott hopp om att Vilnius blir en viktigt tidpunkt för det svenska medlemskapet, säger Kristersson efter ett möte med riksdagens EU-nämnd inför EU-toppmötet på torsdag och fredag i Bryssel.
Natotoppmötet äger rum i Litauens huvudstad Vilnius den 11–12 juli. Men före det ska statsministern på EU-toppmötet. Där kommer han att ha möjlighet att prata med Ungerns premiärminister Viktor Orbán igen.
Söka Orbán?
EU-medlemmen Ungerns parlament är, jämte Turkiets, de enda församlingarna i Natoländerna som inte har godkänt Sveriges insteg i EU. Orbán och flera andra har uppgett missnöje med den tidigare och nuvarande regeringens kritik av demokratin och utvecklingen i Ungern som ett skäl.
Tidigare vice talmannen, riksdagsledamoten Björn Söder (SD) har föreslagit att situationen kanske kunde lösas om Kristersson åkte till Ungern för en träff med Orbán.
Men den svenske statsministern har inga sådana planer. Om han trodde att det skulle behövas skulle han göra det, men det tror han inte.
– Vi har diskuterat Natofrågan tidigare och jag tar fasta på vad Ungern har uttryckt tidigare. De försenar inget land och det har de inte för avsikt att göra med Sverige heller, säger Kristersson.
Enligt uppgifter i flera medier ska frågan om Sverige och Nato preliminärt upp i parlamentet i Budapest nästa vecka.
Turkiet ovisst
Statsministern vill inte spekulera i vad som kan väntas från Turkiet före Vilniusmötet.
– Nu går vi mot Vilnius och vi kommer att ha högnivådiskussioner med Nato Finland och Turkiet före Vilnius, säger Kristersson och återkommer till att han har gott hopp om ett ja i Vilnius till Sverige.
Han vill inte gå med på att det kan verka som att Turkiet kommer med nya krav hela tiden. Men landet kanske värderar de resultat Sverige visat upp på ett annat sätt än vad regeringen gör.