Kristersson: Möte med Turkiet i mars

Samtalen med Turkiet kommer att återupptas en "bit in i mars", säger statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT:s Aktuellt. Han vill dock inte säga ett exakt datum.

Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på promenad efter ett säkerhetsmöte på Harpsund.

Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på promenad efter ett säkerhetsmöte på Harpsund.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nato2023-02-22 22:03

– Jag har fått ett datum men ibland ändras sådana datum så jag tänker inte säga, säger han i studion.

Han får då frågan om datumet är hemligt.

– Nej det är inte hemligt alls, men jag vill få det bekräftat bara.

Samtalen om Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan har stått stilla sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Men i måndags meddelade den turkiske utrikesministern på en presskonferens att Turkiet är beredda att återuppta dem.

Svenska regeringen hoppas att Sverige ska kunna vara Natomedlem till Natotoppmötet 11-12 juli i Vilnius. Men just nu står inte ratificeringen av Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll högst på Turkiets att-göra-lista. Jordbävningen har skapat ett humanitärt katastrofläge som kräver akuta insatser.

Turkiet har dock uttalat sig positivt om att kunna godkänna Finland, men inget datum har nämnts.

Även om den turkiska ledningen skulle vilja prioritera Finlands Natoansökan nu, så är tiden mycket knapp om det ska hinnas med före det turkiska valet, som preliminärt är utlyst till den 14 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!