Kristersson och Erdogan möts på måndag

Sverige blir inte medlem i Nato före toppmötet i Vilnius nästa vecka. Men ett extramöte på måndag mellan statsministern och Turkiets president kan kanske öppna vägen. –Vad som är möjligt och vi alla arbetar för är ett positivt besked, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-07-06 13:33

Mötet mellan Ulf Kristersson (M) och Recep Tayyip Erdogan kommer att ske under Stoltenbergs ledning, berättade generalsekreteraren själv på sin presskonferens efter torsdagens utrikesministermöte mellan Sverige, Finland och Turkiet i Bryssel.

– Vi är alla överens om att det har skett goda framsteg, säger Stoltenberg och upprepar sin åsikt att Sverige är redo.

– Alla ytterligare förseningar kommer bara att gynna (terrorstämplade kurdiska) PKK och (Rysslands president Vladimir) Putin, säger Stoltenberg.

"Också ett framsteg"

Måndagens möte sker dagen innan Natos toppmöte i Vilnius i Litauen inleds. Dit är det bara fyra dagar. Den svenska regeringen har sagt sig vara hoppfull om ett svenskt Natomedlemskap till mötet, men det verkar nu vara uteslutet.

– Naturligtvis kan en ratificering i det turkiska parlamentet inte ske före måndag, säger Stoltenberg.

Utrikesminister Tobias Billström (M) ser ändå inte det som ett misslyckande.

– Nej, naturligtvis inte. Vi har hela tiden sagt att vårt mål har varit till mötet i Vilnius. Det innefattar toppmötet som helhet, vilket innebär att ett besked som kommer under toppmötet också är ett framsteg, hävdar utrikesministern på sin pressträff efter mötet.

– Det viktiga är att få ett besked från Turkiet om att ratificeringsprocessen påbörjas, om det sedan levereras före eller under toppmötet är inte lika viktigt.

Koranbränning

Oron har varit stor i den svenska regeringen för att uppmärksamheten kring den koranbränning som nyligen utfördes i Stockholm ytterligare ska försvåra Natointrädet.

– Frågan berördes, men det var ingen stor del av diskussionen. Vi var inte inne på några detaljer i den här frågan men naturligtvis informerade vi om hur vi ser på läget, säger Billström.

Hans finländska kollega Elina Valtonen påpekar för sin del att ett godkännande av Sverige kan ge positiva följder i sammanhanget.

– Det är viktigt för Turkiet att förstå att dessa provokationer kanske inte händer om Sverige är Natomedlem, säger hon till TT.

Nöjd med dom

Trots den utdragna processen är Billström optimist.

– Det framfördes inga nya krav på det här mötet. Vi höll oss till en genomgång av det trilaterala memorandumet (mellan Sverige, Turkiet och Finland från Natotoppmötet i Madrid i fjol) och vi pratade framför allt om detta, säger Billström.

Samtidigt pekar han på torsdagens fällande dom i Stockholm för terrorfinansiering mot en man som samlat in pengar för PKK som ett viktigt steg.

– Det är naturligtvis ett starkt och tydligt besked till Turkiet att vi tar deras oro på allvar och att vi gör förändringar som leder till att människor bli straffade i Sverige om de ägnar sig åt aktiviteter som hotar både Sveriges och Turkiets säkerhet. De välkomnade detta, säger Tobias Billström i Bryssel.

Utrikesminister Tobias Billström efter Nato-mötet i Bryssel.
Utrikesminister Tobias Billström efter Nato-mötet i Bryssel.
Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj i fjol. Turkiet sade inledningsvis nej, men nådde drygt en månad senare ändå en överenskommelse med Sverige och Finland om åtgärder för att komma fram till ett klartecken. Där ingår bland annat samarbete kring hot mot Turkiets nationella säkerhet, fördömande av terroristorganisationer och borttagande av vapenembargon.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska. Redan samma dag bekräftades några av de första ratifikationerna av medlemskapen, som från bland andra Norge, Danmark och Island gjorts redan på förhand i juni.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sverige del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!