Kristersson: Redo Ă„ka till Ankara

Statsministern Ă€r "vĂ€ldigt redo" att Ă„ka till Turkiet för att fĂ„ fart pĂ„ den svenska Natoprocessen. –Vi gör allt vi kan sĂ„ fort som möjligt, sĂ€ger Ulf Kristersson (M) i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pÄ presskonferens efter ett möte pÄ Natos huvudkontor i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pÄ presskonferens efter ett möte pÄ Natos huvudkontor i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Nato2022-10-20 09:43

Sveriges vÀntan pÄ Natomedlemskap var givet huvudÀmne nÀr Kristersson (M) pÄ torsdagen trÀffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel.

Sverige och Finland vÀntar fortfarande pÄ slutliga klartecken frÄn parlamenten i Ungern och Turkiet innan medlemskapet Àr klart.

Med Ungerns premiÀrminister Viktor Orbån hoppas Kristersson kunna prata redan under torsdagens EU-toppmöte.

– Ungern brukar understryka att det mest Ă€r en frĂ„ga om exakt nĂ€r, men jag kommer sjĂ€lvklart att prata med honom om just detta. Det Ă€r viktigt för oss och jag tror det Ă€r viktigt för alla andra NatolĂ€nder ocksĂ„, sĂ€ger statsministern till svensk press i Bryssel pĂ„ vĂ€g in till EU-mötet.

"Allt vi kan"

NÀr det gÀller Turkiet hoppas bÄde Kristersson och Natochefen pÄ framsteg nÀr det gÀller uppfyllandet av det avtal som Sverige och Finland skrev med Turkiet i somras för att fÄ Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att slÀppa sin inledande blockering.

– Vad vi gör tillsammans Ă€r att se till att överenskommelsen som skrevs i Madrid implementeras. Och jag vĂ€lkomnar de Ă„tgĂ€rder som Sverige redan har gjort, sĂ€ger Jens Stoltenberg pĂ„ en presskonferens efter torsdagens möte i Bryssel.

– Vi gör allt vi kan sĂ„ fort som möjligt för att uppfylla alla Ă„taganden, konstaterar Kristersson.

Framför allt betonar han att Sverige nu ska bli Ànnu mer engagerat i Natos antiterrorverksamhet.

– En slutsats av dagens samtal Ă€r att Sverige nu kommer att engagera sig tydligare och djupare i Natos antiterrorverksamhet. DĂ€r tror jag att Sverige kan bidra och bevisa att vi Ă€r vĂ€ldigt engagerade i den hĂ€r frĂ„gan, sĂ€ger statsministern.

– Jag har vĂ€ldigt stor respekt för alla de lĂ€nder runt om i vĂ€rlden som systematiskt utsĂ€tts för terrorangrepp att de ser det hĂ€r som en helt avgörande frĂ„ga. Ska man samarbeta nĂ€ra i en försvarsallians med ett nytt land dĂ„ vill man vara hundra procent sĂ€ker pĂ„ att det landet Ă€r vĂ€ldigt starkt engagerat i kampen mot terrorism, sĂ€ger Kristersson.

Till Ankara?

Kristersson hoppas inom kort fÄ trÀffa Erdogan.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt redo att Ă„ka till Ankara sĂ„ fort som möjligt och vi har redan skickat den signalen till vĂ„ra turkiska vĂ€nner och diskuterar vilken tidtabell som passar bĂ€st, sĂ€ger Kristersson.

Även Jens Stoltenberg har den senaste tiden arbetat för att fĂ„ till en resa till president Erdogan. Än sĂ„ lĂ€nge har man dock inte hittat ett lĂ€ge som ger möjlighet till ett tillrĂ€ckligt lĂ„ngt möte.

Natochefen Àr samtidigt Àn en gÄng noga med att betona att de svenska och finlÀndska medlemskapsprocesserna Àr de snabbaste hittills i Natos historia. Och att bÄde Sverige och Finland i vÀntan pÄ fullvÀrdigt intrÀde kan lita pÄ att stöd finns.

– Det Ă€r helt otĂ€nkbart att medlemmarna inte skulle agera om Sverige och Finland stĂ€lls inför nĂ„gon form av tryck. MĂ„nga medlemmar har gett sĂ€kerhetsförsĂ€kringar till bĂ„da lĂ€nderna, sĂ€ger Stoltenberg i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson pÄ vÀg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson pÄ vÀg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Fakta: VĂ€gen in i Nato

NĂ€r NatolĂ€nderna har godkĂ€nt en intrĂ€desansökan har det tidigare tagit mellan sex mĂ„nader och ett Ă„r för lĂ€nderna att formellt ocksĂ„ ratificera det sĂ„ kallade intrĂ€desprotokollet. Snabbast – cirka fyra mĂ„nader – gick det pĂ„ 1950-talet nĂ€r Turkiet, Grekland och dĂ„varande VĂ€sttyskland blev medlemmar.

SÄ hÀr har det gÄtt vid de tre senaste utvidgningarna:

Montenegro (ett Är och 17 dagar): protokollet klart den 19 maj 2016, första ratificeringen av Island den 23 juni 2016, sista av Spanien den 18 maj 2017, fullt medlemskap frÄn den 5 juni 2017.

Nordmakedonien (ett Är, en mÄnad och 23 dagar): protokollet klart den 6 februari 2019, första ratificeringen av Grekland den 15 februari 2019, sista av Spanien den 17 mars 2020, fullt medlemskap frÄn den 27 mars 2020.

Sverige och Finland (just nu 107 dagar): protokollet klart den 5 juli 2022, första ratificeringen av Danmark och Kanada samma dag, senaste av Slovakien den 28 september. TvÄ lÀnder ÄterstÄr fortfarande (Ungern och Turkiet).

KĂ€llor: Nato, Radio Free Europe/Radio Liberty, USA:s utrikesdepartement.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!