Statsminister Ulf Kristersson (M) var i Bryssel på måndagen för att stå värd för en internationell givarkonferens efter jordskalvet i Turkiet och Syrien.
Kristersson hade inför mötet valt att inte kommentera Turkiets besked i fredags att landet ska godkänna Finland som Natomedlem, men säger på en presskonferens på måndagskvällen att Sverige har "respekt" för att Turkiet fattar turkiska beslut.
– Vi hade inte valt den vägen om vi hade fattat det beslutet, men vi har respekt för att Turkiet fattar turkiska beslut och vi tar fasta på att Sverige är ett säkrare land nu än innan vi sökte medlemskap i Nato, svarar Kristersson på en fråga från SVT.
Statsministern säger vidare att det är bra att Finland blir medlem i Nato.
– Vi tar fasta på att det är bra för regionens säkerhet att Finland blir medlem, om än före Sverige och att vi är övertygade om att vi kommer att bli medlemmar mycket snart vi också. Och att Sverige också är förberedda på en situation där Finland blir medlemmar för Sverige, säger Kristersson.
Billström och Cavusoglu
I Bryssel fanns under måndagen även utrikesminister Tobias Billström (M) och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på diverse möten. Men någon enskild träff för att diskutera Sveriges Natoprocess blev det inte.
– Nej, och det beror på att Mevlüt Cavusoglu ringde mig redan innan den här presskonferensen i Ankara (då Turkiet i fredags utlovade ratificering av Finlands medlemskap). Så jag har redan pratat med honom och vi är medvetna om varandras respektive positioner och de är oförändrade. Så vi ser inte behovet av ytterligare diskussioner, sade Billström på väg in till dagens EU-möte i Bryssel.
Den turkiske utrikesministern fick frågor om Natoprocessen på en presskonferens efter givarkonferensens slut. Han upprepade då att Turkiet inte har några problem med Finlands Natoansökan, men att Sverige har en bit kvar.
– Det har gjorts en den del framsteg med den nya svenska regeringen, men det räcker ändå inte, sade Cavusoglu.
Utan att gå in på detaljer om vilka ytterligare steg Turkiet vill se, nämnde han återigen att mer behöver göras i kampen mot terrorism och för att komma till rätta med "personer som är av intresse för oss".
"Inte hört något"
Inte heller med Ungern finns några extramöten inplanerade för att reda ut vad som gäller för Ungerns ratificering av de svenska och finländska medlemskapen.
– Nej, inte för närvarande. Men det beror också på att vi står där vi står. Så länge vi inte har hört något annat så utgår vi från att vi kommer att bli ratificerade. Det tycker vi är ett rimligt antagande, säger Billström.
Så sent som i torsdags planerades för att Ungern skulle ratificera de nordiska ansökningarna samtidigt, den 31 mars. I fredags skrev dock gruppledaren för regeringspartiet Fidesz att ett godkännande av Finland skulle tidigareläggas till den 27 mars.
Om det innebär att Ungern tänker dela upp godkännandet av Sverige och Finland, och i så fall varför, återstår att se.
– Det är ju en fråga som naturligtvis har öppnats upp för diskussion, säger Billström, som själv inte hört något från Budapest.
– Nej, vi har inte hört någonting efter att de här datumförändringarna började flyga runt så jag har inga besked på den punkten.
Finland på Nato
Medan Sverige står och stampar besöker Billströms finländske kollega Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen i dag Natos högkvarter för ett extrainsatt möte med generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Mötet kommer sedan Turkiet i fredags utlovat grönt ljus för att ratificera det finländska medlemskapet.
– Men vårt medlemskap blir inte komplett förrän också Sverige är medlem. Vi delar samma säkerhetsmiljö, vi delar Östersjön och det är väldigt viktigt att också Sverige blir medlem, säger den finländske utrikesministern.
Såväl Finland som Nato trycker nu hårt på att även få in Sverige.
– Vi kommer fortsätta att arbeta hårt. Det kommer att vara högsta prioritet att också Sverige blir medlem, säger Stoltenberg i sina välkomstord till Haavisto och Kaikkonen.
Rättad: I en tidigare version av texten hade rubriken en annan formulering, samt brödtexten en felaktig datumangivelse.