I veckan öppnade statsminister Ulf Kristersson för att personligen delta vid installationsceremonin i Ankara. En sådan medverkan hade väckt stark internationell kritik, tror Kurdo Baksi, som är nöjd med att valet till slut föll på Carl Bildt.
– Inga andra västerländska statsöverhuvuden är på plats, det är mest afrikanska och asiatiska ledare. Viktor Orbán (Ungern) är den ende europeiske premiärministern som kommer att delta, säger Baksi.
Bildt mer kritisk
Under åren som utrikesminister (2006–2014) var Carl Bildt en aktiv röst i debatten om att föra in Turkiet i EU. Från att ha varit den främste svenske vännen till Turkiet, har tonen från Bildt ändå förändrats med tiden, anser Kurdo Baksi.
– På senare år har han ifrågasatt Erdogan mycket mer och hans sätt att styra. På det sättet känns det också okej, jag tror inte att kurderna i Sverige blir jättearga för att Carl Bildt åker i väg. För tio år sedan hade det varit annorlunda.
Slut på eftergifter
Natoländerna Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen. Sedan tidigare är det klart att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att närvara på plats och att bilaterala samtal ska hållas.
Enligt Baksi visar valet av Bildt att Sverige inte kommer att göra fler eftergifter efter den så kallade antiterrorlagen som nyligen trädde i kraft.
– Sverige signalerar att man gjort tillräckligt och att det nu är upp till Turkiet om Sverige ska bli medlem i Nato eller inte, säger han.