Natoansökan godkänd i Ungern – "oerhört positivt"

Ungerns nye president Tamás Sulyok har skrivit under Sveriges Natoansökan. Natomedlemskapet är nu bara "dagar bort". –Det kommer vara bra för Sverige och det kommer vara bra för Nato, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Ungerns president Tamás Sulyok (i mitten) närt han svors in den 26 februari. Arkivbild.

Ungerns president Tamás Sulyok (i mitten) närt han svors in den 26 februari. Arkivbild.

Foto: Denes Erdos/AP-TT

Nato2024-03-05 16:46

Presidentens underskrift var den sista från ungerskt håll. Tidigare har det ungerska parlamentets talman undertecknat Natoansökan, i lördags. Ungerns parlament röstade ja den 26 februari.

– Oerhört positivt. Nu blir vi förhoppningsvis medlemmar. Det handlar förhoppningsvis om dagar och inte om veckor, säger Pål Jonson om det senaste beskedet på en pressträff med sin tyska kollega Boris Pistorius på Karlbergs slott i Solna.

– Det kommer vara bra för hela stabiliteten i hela Euroatlantiska området att Sverige kan bli en fullvärdig medlem i Nato.

Flygs till USA

Frågan om den svenska Natoansökan hamnade på det ungerska parlamentets bord redan sommaren 2022. Men premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz har flera gånger fördröjt omröstningen.

Ungern är det sista av försvarsalliansens medlemsstater att godkänna den svenska ansökan.

Det underskrivna protokollet kommer nu att flygas till Washington och där lämnas in till USA:s försvarsdepartement. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer sedan att bjuda in Sverige att deponera sitt anslutningsdokument till USA.

Sverige behöver då formellt fatta ett regeringsbeslut som godkänner det av riksdagen redan fattade beslutet om att Sverige ska gå med i Nato.

Ceremoni i Bryssel

Därefter ska också det svenska anslutningsdokumentet forslas till Washington, sannolikt genom att utrikesminister Tobias Billström (M) åker dit.

Först när det är gjort omfattas Sverige av Natos försvarsgaranti i Natofördragets artikel 5. Artikeln slår fast att ett angrepp mot en medlem ska betraktas som ett angrepp mot alla.

Då kommer den svenska flaggan att hissas vid Natohögkvarteret i Bryssel. Vid den ceremonin planerar statsminister Ulf Kristersson (M) att närvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!