Natochefen: Bra diskussioner om Sverige

Sverige väntar vidare på Natomedlemskap – om än med hopp om en snar lösning i Turkiet. Fast Natochefen kan inte utlova någon julklapp.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan vid veckans Natomöte i Bryssel.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan vid veckans Natomöte i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-11-29 14:28

Utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar att hans kollegor i Natoländerna gör vad de kan för att övertyga de två länder som ännu inte slutligt ratificerat det svenska medlemskapet.

– Alliansens tryck på Turkiet och Ungern är stort. Det är påtagligt och det kommer att vara så till att vi har blivit medlemmar helt enkelt, säger Billström efter veckans Natomöten i Bryssel.

"Uttryckt förhoppning"

Enligt Billström har hans turkiske kollega Hakan Fidan "uttryckt en förhoppning om att Sverige ska bli medlem inom några veckor". Från USA:s utrikesdepartement hörs hopp om att allt åtminstone ska vara klart före årsskiftet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan reser till Ungern den 18 december för årets andra möte med premiärminister Viktor Orbán. Den turkiske presidenten kommer att delta i ett möte i det ungersk-turkiska strategiska samarbetsrådet och fira 100-årsjubileumet av öppnandet av diplomatiska förbindelser mellan de båda länderna.

Utrikesdepartementet tar Hakans Fidans ord på största allvar men kopplar inte samman Erdogans Ungernresa med Fidans förhoppning om att Sverige kommer att vara medlem inom några veckor.

Inte sist

Viktor Orbán har sagt att Ungern inte kommer att vara det sista landet som ratificerar Sveriges ansökan. UD tror helt enkelt att Ungern kommer att agera innan Turkiet tar beslut om en ratificering.

Natos generalsekreterare kan i sin tur bara le när TT frågar om det blir några julklappar till Sverige.

– Nåväl, alltså, ja… Vi hade bra diskussioner om det och budskapet från Natomedlemmarna är väldigt tydligt: vi vill se ratificeringen avslutas så fort som möjligt, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!