Niinistö: Vi går ensamt vidare vid turkiskt ja

Om Turkiet godkänner Finlands Natoansökan före Sveriges så kan inte Finland göra något åt det, säger president Sauli Niinistö till finländska medier på säkerhetskonferensen i München.

Sauli Niinistö. Arkivbild.

Sauli Niinistö. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Nato2023-02-17 12:44

– Vi vill inte och kan inte ta tillbaka vår ansökan. Vi har genom den uttryckt vår vilja att bli en Natomedlem och kan inte bara backa, säger Niinistö under en presskonferens, rapporterar Svenska Yle.

Samtidigt har utrikesutskottet i Helsingfors på fredagen röstat ja till att Finlands riksdag som helhet godkänner Finlands Natomedlemskap. Utskottet betonar dels att inträdet ska ske så snart som möjligt, men även att det helst ska ske tillsammans med Sverige.

Även Niinistö understryker att Finland och Sverige är fortsatt eniga om att försöka bli medlemmar i försvarsalliansen tillsammans, men att bollen ligger hos Turkiet.

– Saken är nu enbart i Turkiets händer, så jag tror inte att vi får se att det skulle röra på sig under veckoslutet, säger Niinistö.

Enligt svenska Yle säger utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-Aho att Natomedlemskapet enligt preliminär tidtabell tas upp till riksdagsbehandling nästa vecka. En omröstning om den nödvändiga lagstiftningen ska hållas den 28 februari.

Turkiet och Ungern är de två Natoländer som ännu inte ratificerat Finlands och Sveriges medlemskap.

Fakta: Den svenska Natoansökan

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i ungerska parlamentet i vår.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Efter att alla 30 Natomedlemmars parlament godkänt Sveriges och Finlands ansökan måste även ansökarländernas parlament godkänna anslutningsprotokollet, och skicka in det till det amerikanska utrikesministeriet. USA skickar därefter ett brev till Nato och meddelar att de nya länderna har upptagits i försvarsalliansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!