Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han inte vill spekulera om möjligheterna till snar ratificering. Han understryker att han än så länge bara har medieuppgifter på nya öppningar i de turkiska och ungerska parlamentens kalendrar.
På TT:s fråga om regeringen nu ser det som praktiskt möjligt med ett turkiskt ja i tid för Vilnius, säger han, i samband med regeringens klimatmöte:
– Det är alldeles uppenbart så. Men som jag har sagt hela tiden så är det är de som måste fatta beslut om och när de ska vill ratificera och det är bara de som kan göra det.
Försvarsminister Pål Jonson (M) är nöjd med uppgifterna.
– Det är klart att vi välkomnar det här, säger Jonson till den svenska presskåren på plats vid Natos försvarsministermöte i Bryssel.
Där har Jonson hållit enskilda samtal med såväl Ungern som Turkiet – de två länder som fortsatt inte har godkänt Sverige som Natomedlem.
– Det var bra samtal, min ungerska kollega framhöll att Ungern kommer inte att vara det sista landet att ratificera en svensk ansökan, säger Jonson.
– Jag hade också ett vänligt samtal med min turkiske kollega. Han sade att det är bra om Sverige ska bli medlem, men att man fortfarande vill avvakta implementeringen av vår nya terrorlagstiftning som kom den 1 juni. Det var det han anförde för mig, säger Jonson.
Jobbar i sommar
Turkiets parlamentariker avslutar vanligtvis sitt arbete och går på semester den 1 juli – men i tisdags fattade den turkiska nationalförsamlingen beslut om att de ska fortsätta arbeta längre än så.
Beskedet står att läsa i fredagens upplaga av församlingens internpublikation, vilket uppmärksammas av Svenska Dagbladet.
Det ges där ingen formell förklaring till varför semestern skjuts fram, men i praktiken innebär det att Turkiet får mer tid på sig att fatta det avgörande beslutet om Sveriges Natoansökan. Det står inte hur länge arbetet ska fortsätta.
Ungerns parlament planerar att rösta om Sveriges ansökan inom de kommande veckorna, enligt ett parlamentariskt schema som nyhetsbyrån AFP har tagit del av. Omröstningen står med på planen för innevarande session – om än utan ett exakt datum – och de ungerska parlamentarikernas arbete har förlängts i en "extraordinär sommarsession".
Det innebär att voteringen behöver hållas senast under deras sista arbetsdag, den 7 juli.
"Tycks osannolikt"
USA:s ambassadör i Ankara tror inte att Turkiet ger klartecken för Sverige före det emotsedda Nato-toppmötet i Vilnius, som hålls den 11 och 12 juli.
– Det tycks osannolikt att vi ser någon rörelse före Vilnius, säger ambassadören Jeff Flake till den amerikanska nyhetssajten Axios.
Flake ser dock goda möjligheter att det "kan ske i Vilnius".
En förutsättning för det är dock att både Turkiet och Ungerns respektive parlament har kunnat rösta om en ratificering av Sveriges ansökan.