Parlamentarikern Ágnes Vadai, tillhörande den ungerska oppositionen, hävdade under kvällen via Facebook att regeringspartiet inte kommer att schemalägga någon votering om Sveriges Natomedlemskap före parlamentets sommaruppehåll.
För TT påpekar hon samtidigt att det kan finnas en liten möjlighet att omröstningen ändå blir av.
– Det här är den preliminära agendan för nästa vecka. Vi kommer att föreslå att lägga ratificeringen på agendan och om den kommer att röstas ned så kommer vi lägga upp den på fredag igen, säger hon i en telefonintervju.
– Men det här betyder två saker, antingen har vi en extrainlagd omröstning vilket jag är mycket tveksam till kommer att ske, eller så sker omröstningen i september.
TT: Hur sannolikt är det att förstnämnda kommer att ske?
– - Jag har en väldigt dålig känsla av att det inte kommer att bli någon omröstning. Nästa vecka är vår allra sista sammankomst.
Ett av två länder
Ungern är tillsammans med Turkiet ett av de två länder som ännu inte godkänt Sveriges Natoansökan, och parlamentet har skjutit upp sin omröstning vid flera tillfällen. Detta utifrån att man från regeringshåll tidigare beskrivit relationen till Sverige som "fruktansvärt dåligt".
Ágnes Vadai beklagar den senaste tidens utveckling.
– Ärligt talat är vi väldigt ledsna för hur den ungerska regeringen har hanterat detta. Den svenska och finländska ansökan skulle gå sida vid sida men nu har Finland godkänts, säger hon och fortsätter:
– Det är inte enbart Sverige som har kritiserat Ungerns regering utan alla parter i den fria världen, det är premiärministern (Orbán) som är helt isolerad och det här är hur han vill slå tillbaka.
Dagordningen inte spikad
Frågan är samtidigt inte enbart av stor vikt för svensk del utan även för Ungerns egen del, påpekar hon.
– Detta tjänar inte Nato eller Ungerns intressen, vi behöver Sverige och har starka försvarskopplingar till Sverige, säger hon och syftar på bland annat Ungerns leasingavtal av stridsflygplanet Gripen.
De ungerska nyhetssajterna Hvg och Index rapporterar att parlamentet skjuter fram omröstningen om Sveriges Natoansökan. Parlamentets presstjänst vill dock inte bekräfta uppgifterna, och uppger att dagordningen för nästa veckas sammanträden ska spikas vid ett möte på torsdag, skriver Reuters på sin hemsida.
TT har sökt statsminister Ulf Kristersson, som via sin pressekreterare avböjer att kommentera uppgifterna.