Ont om tid för svenskt Natomedlemskap i juli

Regeringen har åter hopp om att Turkiet ska släppa sitt veto mot svenskt Natomedlemskap. Men det är ont om tid fram till Natotoppmötet i juli – och de praktiska hindren är flera.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett besök i Ankara i november förra året. Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett besök i Ankara i november förra året. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nato2023-02-22 05:00

Samtalen om Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan har legat på is sedan koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari.

Då pausade Turkiet alla fortsatta samtal. Men i måndags meddelade den turkiske utrikesministern på en presskonferens att det är dags att återuppta dem.

Något besked om när det ska ske hade dock inte kommit på tisdagseftermiddagen.

– Vi väntar på besked från Turkiet om att de har det här intresset (att återuppta samtalet) på officiell nivå. Nu var det något som sades på en presskonferens, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Om ett officiellt besked kommer från Turkiet, så kommer samtalen att ske på tjänstemannanivå inom den särskilda arbetsgrupp som sattes upp förra sommaren.

– Det innebär inte i första hand ministerbesök eller ministerdiskussioner, säger Billström.

Akut läge

Regeringen hoppas att Sverige ska kunna vara Natomedlem till Natotoppmötet 11-12 juli i Vilnius. Men just nu står inte ratificeringen av Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll högst på Turkiets att-göra-lista. Jordbävningen har skapat ett humanitärt katastrofläge som kräver akuta insatser.

Turkiet har dock uttalat sig positivt om att kunna godkänna Finland – men inget datum för ratificering har nämnts.

Även om den turkiska ledningen skulle vilja prioritera Finlands Natoansökan nu, så är tiden mycket knapp om det ska hinnas med före det turkiska valet, som preliminärt är utlyst till den 14 maj.

Just nu håller det turkiska parlamentet stängt på grund av jordbävningen, men det senaste beskedet är att det ska öppna igen den 1 mars.

Det skulle ge ett litet tidsfönster för beslut om Finland fram till runt den 10 mars, då parlamentet väntas stänga igen för valrörelse.

Men konsekvenserna av jordbävningen gör allting osäkert. Valet kan skjutas på framtiden och då ställs hela processen på ända.

Övertyga Turkiet

För svensk del handlar det om att få Turkiet att acceptera att den överenskommelse, ett memorandum, som slöts i Madrid förra sommaren har uppfyllts.

– Vår målsättning är att kunna stämma av och kontrollera innehållet i memorandumet, säger Billström.

– Sverige behöver inte göra något mer. Sverige har redan uppfyllt allting som står i memorandumet. Däremot är det viktigt att Turkiet i en officiell position säger att det här arbetet har slutförts.

Överenskommelsen handlar om vad Sverige och Finland måste göra för att Turkiet ska godkänna ländernas Natomedlemskap, bland annat att intensifiera arbetet mot terrorism.

Häromdagen aviserade statsminister Ulf Kristersson att propositionen med ny terrorismlagstiftning ska beslutas av regeringen den 9 mars.

– Därmed tas ett mycket viktigt steg i att slutföra våra åtaganden i den trilaterala överenskommelsen, sade han på en pressträff efter det att Turkiet öppnat för återupptagna samtal.

Kort om tid

När propositionen lagts ska riksdagen besluta om förslagen och den 1 juni väntas lagen träda i kraft.

Det ger kort, men kanske tillräcklig, tid efter det turkiska valet för att det nya turkiska parlamentet ska hinna ratificera den svenska Natoansökan före Natos toppmöte i juli. Många i Natokretsen hoppas att både Finland och Sverige ska kunna välkomnas som medlemmar då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!