Pressträff med regeringen om Natoprocessen

Regeringen håller på tisdagskvällen pressträff med anledning av den pågående Natoprocessen och Sveriges säkerhet, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Statsminister Ulf Kristersson (till höger) och utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (till höger) och utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nato2023-01-24 16:58

Pressträffen med statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) inleds klockan 18.15.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto luftade på tisdagsmorgonen för första gången offentligt tanken på att Finland kan gå med i Nato utan Sverige, sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på måndagskvällen sagt att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer Sveriges ansökan till Nato.

Men Tobias Billström (M) räknar ändå med att det blir ett gemensamt inträde.

– Ja, det är jag fullständigt övertygad om. Det finns väldigt många goda skäl till detta, sade Billström till svenska medier i Bryssel tidigare under tisdagen.

Turkiets motstånd mot att Sverige ansluter sig har ökat sedan den högerextremistiske provokatören Rasmus Paludan i lördags brände en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

De ansträngda relationerna syns på flera sätt. Under onsdagen håller Sveriges ambassad i Ankara stängt med anledning av väntade protester. Ett planerat möte mellan Turkiet, Finland och Sverige skjuts upp på obestämd tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!