President Joe Biden var personlig och översvallande när han omfamnade statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö
– Han uttryckte sig positivt om Sverige och Finland, om länderna som sådana, säger Dag Blanck, professor i nordamerikanska studier på Uppsala universitet.
– Magdalena Andersson tyckte jag gjorde ett mycket elegant framträdande, där hon började med en referens till svenskarna som anlände till vad som blev delstaten Delaware på 1600-talet och om de svensk-amerikanska relationerna, fortsätter Blanck.
Grön omställning
Han konstaterar att Andersson, och även Biden, tog upp frågor som inte bara rörde militära och säkerhetspolitiska relationer. Även grön omställning, demokratifrågor och gemensamma värderingar togs upp.
– Det var en stark markering från USA:s sida och från svensk sida. De betonade närheten mellan Sverige och USA, på flera olika plan.
Blanck betonar att mötet i Vita huset handlade om ett mycket speciellt tillfälle då Sverige lägger om sin utrikespolitik.
– Det är första gången sedan första barbareskkriget 1801 som Sverige och USA blir formellt allierade – även om kontakterna och samarbetet därefter har varit tätt.
Joe Biden anses ha stor kunskap om Sverige, då han tidigare varit ledamot i senatens utrikesutskott och bland annat varit aktiv politisk i miljöfrågor. Då har han också haft nära kontakter med svenska diplomater.
Återgång till Nato
Professor Blanck kommenterar också att president Biden underströk Natos betydelse.
– Natos betydelse har ifrågasatts, inte minst av hans företrädare. Det markerar att USA ånyo fäster vikt vid Nato.
Och att få med Sverige och Finland i försvarsalliansen Nato är en framgång för en amerikansk president – även om omständigheterna är fruktansvärda med ett ryskt angreppskrig i Ukraina.