– Vi har inte problem med Sverige och Finland som vi har med Ukraina, säger den ryske presidenten på en presskonferens i Turkmenistans huvudstad Ashgabat.
– Om Finland och Sverige vill, så kan de gå med. Det är upp till dem. De kan gå med i vad de vill, fortsätter han.
Samtidigt varnar han att ryska motåtgärder väntar ifall Natostyrkor och militär infrastruktur från försvarsalliansen placeras i Sverige och Finland. Ryssland måste nämligen "skapa samma hot för de territorium från vilka hot mot oss skapas," enligt Putin.
Den ryske presidenten har tidigare tydligt motsatt sig att Sverige och Finland går med i Nato och sagt att det skulle destabilisera den internationella säkerheten.
"Imperialistiska ambitioner"
Putin passade också på att fördöma Natos "imperialistiska ambitioner" och anklaga alliansen för att använda Rysslands anfallskrig mot Ukraina som ett sätt att hävda "överhöghet".
– Det är inte Ukraina och det ukrainska folkets välbefinnande som är målet för det samlade väst, utan det är ett sätt för dem att försvara sina egna intressen, säger Putin.
– Natoländernas ledare vill … hävda sin överhöghet, sina imperialistiska ambitioner, tillägger han.
Även Kina, som kallas för en "utmaning för våra intressen, vår säkerhet och våra värderingar" i Natos uppdaterade strategiska koncept, kritiserar Nato och anklagar alliansen för "illvillig attack och smutskastning" av landet.
Den kinesiska delegationen i EU säger att det är Nato som "skapar problem i världen". Ett starkt och bestämt svar är att vänta om Kinas intressen urholkas, svarar Kina enligt ett uttalande.
Ryssland störst hot
Vid toppmötet i Madrid uppdaterade försvarsalliansen Nato på onsdagen sitt strategiska koncept för första gången sedan 2010.
Flera av de stora förändringarna berör förhållandet till Ryssland.
"Ryssland är det mest betydande och direkta hotet mot medlemsländernas säkerhet och mot fred och stabilitet i det euro-atlantiska området. Dess hotfulla militära retorik och bevisade vilja att använda makt för att driva igenom sina politiska mål underminerar den regelbaserade internationella ordningen", konstaterades bland annat i ett dokument om det nya konceptet.